Harcz László: Kb. 635 gondolatszilánk

Harcz László: 635 gondolatszilánk, 2023. 05. 31-i mentés


(További legfontosabb írásaim:


Harcz László: Az erkölcs és az értékek általános elmélete 3.0, archív, 2023. 06. 07-i mentés

https://harczlaszloblog.blogspot.com/2023/05/harcz-laszlo-az-erkolcs-es-az-ertekek_31.html 


Harcz László: Az erkölcs és az értékek általános elmélete 3.0., 2023. 05. 19-i mentés, folyam. frissített változat

https://thephilosophyoftheevolution.blogspot.com/2022/02/2022-02-02-i-mentes-forditashoz-harcz.html 

--- Harcz László: Fogalomtár

https://thephilosophyoftheevolution.blogspot.com/2020/03/aktualizalt-peldany-harcz-laszlo-az.html)



A szilánkok:


1.     --- A becsület a legnagyobb luxus a világon – Ismeretlen szerzőtől; Hozzáteszem:  Az erkölcs a legnagyobb luxus és a legnagyobb virtus, mert a világ legnehezebb feladata erkölcsösnek lenni – Erk.

2.     --- A becsület a legnagyobb luxus, így a legszegényebb becsületes ember  is gazdagabb, mint a leggazdagabb csaló. Erk.

3.     --- A biológiai demokrácia fogalma: annak a megfogalmazása, annak a kifejezése, hogy egyetlen fajhoz tartozunk és az ebből következő erkölcsfilozófiai megállapítások. Biol. demokr.

4.     --- A boldogság legfőbb feltétele a nyugodt lelkiismeret. 2014-11-17. Lelkiism.

5.     --- A boldogság nélkülözhetetlen feltétele az, hogy az egyén tisztában legyen mindenkori helyzetében, hogy mi a legfontosabb tennivalója az élet fenntartásáért (tehát hogy kövesse a lelkiismerete szavát), valamint az is, természetesen, hogy a tőle telhetőt meg is tegye ennek a célnak az érdekében. (Boldogság)

7.     --- A bölcs ember képes kételkedni a saját igazában is, az ostoba viszont sohasem (Albert Einstein)Bölcsess.

8.     --- A bölcsesség az emberi evolúció, a létfenntartó ösztönök legmagasabb szintű megnyilvánulása! Bölcs.

9.     --- A bűnbakképzés sem rejti el a bűnbakképző esetleges hitványságát… 2016. 02. 11. Bűnbakképz.

10. --- A csoportban, közösségben törzsfejlődött élőlényeknél (mint pl. a farkas, majom, ember) azért a falka-ösztön és a rangsor-ösztön a két legerősebb túlélési ösztön, mert a falka védi meg, tartja életben az élőlényt (embert) erejével, biztonságával; a falkán belüli rang pedig erősen megnöveli a túlélés esélyét az erőforrásokhoz való jobb hozzáférés miatt, ami a ranggal arányos. Életfennt. ösztönök

11. --- A demokrácia az a társadalmi rendszer, ahol papíron a nép uralkodik, a legnemesebb eszmék érvényesülnek, élükön a tiszta erkölccsel... A valóságban ez nem így van, de még mindig az ún.  demokrácia az, ahol ezt az eszményi helyzetet a legjobban megközelítik.Demokr.

12. --- A demokrácia magas erkölcsű társadalom, és ez alacsony erkölcsű emberekkel nem megy!...Demokr.

13. --- A demokrácia többek közt a társadalmi szolidaritás megnyilvánulása.Demokr.

14. --- A demokráciát csakis a közvélemény erkölcsi ereje képes létrehozni és megtartani.Demokr.

15. --- A diktatúrában nem a diktátor uralkodik, hanem a társadalom (az ember) énjének a rosszabbik fele uralkodik a társadalom (az ember) énjének a jobbik fele fölött. Diktat.

16. --- A DNS-ünkben megörököljük az "ideákat", ezeket a lelkiismeret közli velünk, az erkölcseink pedig ebből megvalósítanak annyit, amennyit a lelkierőnk, a tisztességünk megenged, amennyit az emberségünk kiharcol számunkra. A lelkiismeret és a benne (és a DNS-ben) lakó ideák adják a mércét, amelynek meg kell felelnünk, amelyet "ideális" esetben meg kellene valósítanunk. Ez tökéletesen egybeesik Platón tanaival, csak ő még nem ismerte a genetika, az evolúciótan eredményeit, így más fogalmakat használt ugyanazokra a jelenségekre. 2017. 04. 01. Idealizm.

17. --- A döntési szabadság a gyakorlatban azt jelenti, hogy hajlandó vagy-e az önkorlátozásokat, nehézségeket követelő helyes döntésre, vagy "szabadon" döntesz a rossz, a helytelen, az erkölcstelenség javára... 2016. 06. 22. Szab., Ak. szab.

18. --- A felnőtté válásban az az igazán rémítő, hogy az ember fölhagy régi álarcai próbálgatásával, és egy merőben újat vesz föl (Stephen King), Vagyis szerintem: Fölveszi a társadalmi képmutatás jól bevált álarcát, mely az összes gyermeki változatnál elkeserítőbb és brutálisabb… Képm.

19. --- A felsőbbrendű tudatúak a legnagyobb öngólt akkor követnék el, ha mind kiirtanák az ún. alsóbbrendűeket – mert azután nem lenne kit lenézni… J Önbecs. k.

20. --- A filozófia amiatt olyan bonyolult és nehézkes, mert azt a benyomást akarja kelteni, hogy objektív, holott a legszubjektívebb tudomány. A filozófusok azt akarják elhitetni velünk, hogy az önámító-képmutató emberek (hiszen szinte minden ember eleve önámító-képmutató) által művelt tudomány mégis lehet igazságos, pártatlan és tisztességes… Pedig fából vaskarikát még a filozófusok sem képesek készíteni… 2015. 09. 01. Fil.

21. --- A filozófia az a módszer, amellyel az ész megpróbál elrejtőzni az erkölcsi követelmények elől. Fil., Erkölcs

22. --- A filozófia elvileg az egész emberiség létérdekeit szolgálja. A filozófusnak így az egész emberiséget kell képviselnie; az a filozófus viszont, aki a pártpolitikában részt vesz és egy párt vagy pártcsoport mellé áll, az csak az emberiség egy részének az érdekeit védi, emiatt azután már nem tekinthető mértékadó filozófusnak, legfeljebb politológusnak. 2015-09-13. Fil.

23. --- A filozófia olyannak jött létre, amilyennek az emberiség óhajtotta. Ha az emberek a képmutatást, annak okát, az önámítást és még annak is az okát, a hamissá vált ösztönös kényszereiket rejtegetni óhajtják, akkor olyan filozófiát és olyan filozófusokat tűr meg ill. juttat szerephez, amely és akik ezt rendületlenül teljesítik. És ez akkor is így marad, ha és amikor a világ már majdnem szétesik. Vagyis mostanában. Tehát igen kérdéses, hogy mennyire szabad bízni a hivatalos filozófusokban. 2016. 01. 14. Fil.

24. --- A filozófia sajnos legtöbbször az ész bújócskája az erkölcs elől! Fil.

25. --- A filozófiában Platón az, mint a zenében Bach, vagy a hegyek közt a Csomolungma (a Mount Everest)! Fil.

26. --- A filozófiát nagyon elbonyolították, hogy ne kelljen a lényeggel foglalkozni, de ez lehetőleg minél kevesebbeknek tűnjék föl… A lényeg persze az erkölcsfilozófia, mert az emberi élet lényege is az élet fenntartása, és a jó erkölcs az, amely ezt lehetővé teszi. Az erkölcs minden embert érint, az erkölcsről emiatt csak közérthetően szabad szólni. Az emberek nem bánják, ha nem kell az erkölccsel foglalkozniok, mert ez, tudjuk, hogy a legnehezebb feladataink egyike. De pontosan a legokosabbaknak kötelességük, hogy a legnehezebb feladatokat megoldják, velük foglalkozzanak, és így a filozófusok fő dolga az erkölccsel való foglalkozás lenne, és a lehető legegyszerűbb, legközérthetőbb nyelven. Fil.

27. --- A filozófusnak el kell döntenie, hogy az igazságot szolgálja, vagy sikeres akar lenni és a társadalom lelkifurdalását nyugtatgatja azzal, hogy elhallgatja, hogy milyen is valójában az emberi természet, hogy az emberek túlnyomórészt  erkölcsileg nem elég szilárdak, gyarlók, ezáltal a társadalom is az, hiszen a társadalmat az emberek alkotják. A népszerű, élő filozófusok szinte mind az utóbbi kategóriába tartoznak. Kérdés, így megérdemlik-e a filozófus elnevezést... (Filozófia, Igazság, Erkölcs)

28. --- A filozófusok azért nem akarnak még hallani sem az önámításról, mert ha ennek a létét elismernék, akkor nyilvánvalóvá válna, hogy többnyire hazudnak, és az, hogy ilyen hazug filozófiára nincs szükség… Fil.

29. --- A föluszított tömeg soha nem demokratikus!  2019. 01. 29. Demokr.

30. --- A globalizáció a gyűlölködők sugalmazása ellenére nem valakiknek az ármánya, hanem a technikai fejlődésünk által lehetővé tett globális kommunikáció lehetősége, mely közvetíti a lokális hatásokat és bolygószinten ismertté teszi azokat; az egyöntetűség, amely ezáltal nyilvánvalóvá válik, nem a(z ördögi) következménye, hanem az élettani sajátosságainkon alapuló oka a globalizációnak. 2015-05-01. Globaliz.

31. --- A gonosz ember szívéhez a legbiztosabb út az együtt-gyűlölködésen át vezet. Gyűlölk. k.

32. --- A gonosz, ha a világ összes, nálánál jobb emberét elteszi láb alól, nagy karriert fut be, mert mint a világ legnagyobb tömeggyilkosa, ő lesz ezután a leggonoszabb ember a világon. Gonoszs.

33. --- A gonoszok a legnyomorultabbak, mert saját elhatározásból válnak alja emberré… Gonoszs.

34. --- A gonoszok képtelenek megbocsátani neki, hogy őt kínozták a legtöbbet, és mégsem vált gonosszá, meg tudott maradni jónak.Gonoszs.

35. --- A gonoszok nagy tévedése, hogy azt hiszik, minél több embert feketítenek be, ők maguk annál jobb embernek tűnnek a rangsorban. Pedig ez éppen fordítva van, mert annál gonoszabbnak  számítanak azután. Gonoszs.

36. --- A gonoszok, mivel érzik, hogy kevesebbet érnek a jóknál,  ösztönösen sanyargatják és provokálják a jókat, hogy azok, türelmük fogytán, esetleg méltatlanul viselkedjenek, és így erkölcsi előnyük, fölényük megszűnjék. Gonoszs.

37. --- A gonoszság legtöbbször a kisebbségi érzésből ered. 2014-10-06. Gon.

38. --- A gúny a legyőzöttek fegyvere… (Ismeretlen szerzőtől) Gúnyol. k.

39. --- A gúnyolódási (besározási-, megalázási-, lekicsinylési-) kényszer fogalma: a hamis önbecsülési kényszert látszólag „kielégítő” kényszer-cselekvés. Minél értéktelenebb – vagy minél megbántottabb! - valaki, annál többet gúnyolódik, hogy az ellenfél kisebbítésével a helyzetét javítsa. 2015-10-26. Gúnyol. k.

40. --- A gyermek a szerető szülőn kívül az égvilágon senkitől nem nyeli le a bírálatot. Emiatt a szülőnek a legelemibb kötelességei közé tartozik, hogy a gyermekét szembesítse a jellemi hiányosságaival, természetesen tapintatosan, de egyértelműen. Az az anya, aki semmiféle kritikával nem él a gyermeke iránt, inkább ne szüljön, mert a kritikátlan majomszeretet életképtelenné teszi a gyermeket, akinek pokoli szenvedés lesz az élete. Önkrit.

41. --- A gyűlölet részben a tudatlanságból, részben a gyenge jellemből táplálkozik, és csak kis részben hibáztathatjuk a hátrányos helyzetünket. 2015-06-19.  Gyűlölk. k.

42. --- A gyűlölködés pótcselekvés, tőle a lelkifurdalás nem múlik el, hanem csak attól, ha követed a lelkiismeret szavát. Gyűlölk. k.

43. --- A gyűlölködés szerintem a bűnbakképzés egyik fő formája, a bűnbakképzés pedig az erkölcsi felelősség elhárítása (áthárítása) eszköze, az önámítás egyik leggyakoribb megjelenési módja, az önámítás pedig az emberi erkölcstelenség messze legfontosabb fajtája, a legtöbb emberi bűn oka és a gyarlóság, az erkölcsi esendőség közvetlen kiváltója. Gyűlölk. k.

44. --- A gyűlölködőnek nincs szüksége valódi ellenségre; gyárt magának... Gyűlölk. k.

45. --- A háborúság alapja a saját „falka”, a saját közösség „megvédése” a falkán kívüliekkel szemben. Az emberiség sorsa függ attól, hogy elég gyorsan belátja-e elegendő ember, hogy ma már az egész emberiség a falkánk, annak az érdekeit kell képviselnünk – és ezáltal megszűnik majd a háborúság egyik legfőbb oka. Falka-öszt.

46. --- A hagyományos politizálás lassan értelmetlenné válik. Tudomásul kellene vennünk, hogy ember az embert, párt a pártot nem tud tartósan legyőzni, csak akkor, ha visszaél az emberi természet rosszra hajlamos mivoltával és uszítja, félrevezeti a tömegeket. Emiatt annak van igazán értelme, hogy az emberi természetnek ezt a rosszra- kaphatóságát megismerjük. Emb. term.

47. --- A hamis önbecsülés és a jogos, megérdemelt önbecsülés között nem kisebb az érték-különbség, mint a bizsu és a gyémántkarkötő között. Pedig mindkettő valódinak látszik... 2015-10-07. A hamis önbecs. k.

48. --- A hamis önbecsülés kényszere egyfajta részegség, amelybe mindenki boldogan beleszédül, aki az önbecsülését képtelen becsületes módon, eszmei és kocsmai tántorgás nélkül megszerezni.  2015-11-25., A hamis önbecs. k.

49. --- A hamis önbecsülés ösztönös kényszere és a hamis közösségi érzés ösztönös kényszere a saját sátánunk, a lelkiismeretünk pedig a saját istenünk… 2015-10-21. Lelkiism., Hamis önbecs. k.

50. --- A hamis önbecsülésen és a hamis közösségi ösztönön alapuló uszítást csak az önbecsülés és a közösségi ösztön még mélyebb feltérképezésével lehetne megállítani. Hamis önbecs., Hamis közöss. öszt.

51. --- A hamis önbecsülésünk egy hétmilliárd-fejű sárkány, amely kísértet módjára rejtőzködik, vérre menően védelmezi a saját inkognitóját, gyalázatos bűneit, eredetét, családfáját… 2015-09-23. Hamis önbecs. k.

52. --- A három legfontosabb ösztönös kényszerünk: a falka-ösztön (a közösséghez tartozás kényszere), a rangsor-ösztön (a rangsor- és az önbecsülés kényszere) és az önámítás, amely ezeket kiszolgálja minden aljasság (hazugság, gonoszság, gőg, képmutatás, irigység, nagyzolás, stb.) árán is… Önám., Falka-öszt., Önbecs. k.

53. --- A hatalmat az emberi gyarlóság (emberi erkölcsi esendőség) hozza létre. Ostobaság és képmutatás ellene tiltakozni, a saját gyarlóságodon javíts először! 2015-01-16. Hat., Erk., képm.

54. --- A hatalom a közerkölcs, végülis az egyén alkuja, megalkuvása az államhatalommal: én, a közerkölcs a szavazatom által engedem, hogy te hatalmon légy, de te, hatalom engedd, hogy én, az egyén lopjak-csaljak… 2016-01-18. Hat., Erk., Közerk.

55. --- A hatalom a társadalmi igényekből születik, a társadalmat emberek alkotják, az embereket pedig az ún. emberi természet vezérli. És az emberi természet bizonyítottan rosszra vivő hajlamú. Akkor meg mit ugrálsz a hatalom ellen? A hatalom oka te vagy, összes hibáddal együtt! Hat., Emb. term.

56. --- A hatalom csak akkor szűnne meg, ha az emberi természet nem volna gyarló, erkölcsileg esendő, ha nem hajlana a rosszra. Hat., Erk.

57. --- A hatalom hosszabb távon tükrözi a társadalmat alkotó egyének, de legalábbis a nagy többség akaratát. Ezért hatalmas képmutatás és hazugság a hatalmat bármiért is felelőssé tenni, a társadalom saját maga a felelős mindenért. Hat., Képm.

58. --- A hatalom mindig és mindenütt csak annyit engedhet meg magának, amennyit a közerkölcs (a "társadalom") engedélyez a számára, ezért a legnagyobb hazugság és képmutatás mindenért a hatalmat felelőssé tenni. Mi magunk vagyunk a felelősök mindenért! Hat., Erk., Közerk.

59. --- A hatalomváltáshoz általában mindössze egy újabb, a tömegek számára vonzóbb hazugság-csokor szükséges. Hat., Hazugs.

60. --- A hit főként a vágyakon alapszik, a tudás meg a bizonyosságokon. Hit, Vágy, Tudás

61. --- A hősiesség az emberi szolidaritás legmagasabb szintű megnyilvánulása. A másik emberért vagy a közösségért vállalt hősies kockázat az egyik legnemesebb, legértékesebb tett az életben. Szolid., Hősiess.

62. --- A humanizmus alapja az, hogy elfogadom, hogy minden ember gyarló, mert ezáltal ébred bennem irgalom, együttérzés és szolidaritás minden ember iránt. 2015-06-25. Szolid., Együttérz., Irg.

63. --- A jelenlegi fil. nem az élet fenntartása elvei mentén működik, hanem egyfajta önmagában élvezkedő rendszerként, amelynek semmi köze az élet fennmaradásához, a célja nem ez, hanem a talmi társadalmi siker, az elfogadottság, a megélhetés biztosítása, méghozzá a legotrombább módon, a szellemi-erkölcsi kötelezettségek mellőzésével. Fil., Élet fennmarad.

64. --- A jelenlegi filozófia az ész bújócskája az erkölcs elől! 2014-10-1. Fil.

65. --- A jelenlegi filozófia útjában áll az evolúciónak, nem veszi figyelembe az evolúcióval kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket és az evolúció-központú szemléletet, és így el fog tűnni. 2014. 01. 01. Fil

66. --- A jó ember akkor is jó marad, ha minden gonosz őt gyalázza. Sőt, attól kezdve hozzájuk képest még jobbnak számít. 2014-11-3. Erk., Gonoszság

67. --- A jó szónok azt mondja, amit elvárnak tőle, a becsületes szónok általában az ellenkezőjét, de a helyes út kijelölése sohasem népszerű feladat az út viszontagságai miatt… Erk., Hazugság, Helyes út

68. --- A jogos önbecsülés (és ennek alapján a valós társadalmi rang) megszerzéséhez szinte senkinek nem elegendőek a saját valós értékei, így inkább elfogadjuk a hamis önbecsülésünk és a hamis közösségi érzésünk „segítségét”, amely ezt csalással, önszépítő önámítással-képmutatással akarja megoldani. Önbecs. k., Hamis önbecs.

69. --- A jók paradoxona az, hogy szerények, pedig ők lehetnének a legbüszkébbek magukra! Erk., Szerénys.

70. --- A jóra vivő ösztön attól jóra vivő, hogy az élet fennmaradását szolgálja, a rosszra csábító pedig azt nem szolgálja, hanem csak az öncélú, elvtelen, élvhajhász hamis önbecsülésünket és hamis közösségi érzésünket, általánosságban szólva: az öncélú, elvtelen, élvhajhász örömszerzési kényszerünket, vagyis a szabadjára engedett vágyainkat. Jóra vivő öszt., Élet fennmarad.

71. --- A jóság csendes és szerény, mert megengedheti magának, nincs szüksége reklámra; a gonoszság viszont harsány és hivalkodó, mert a hamis látszatokat csak nagy zajjal, hírveréssel lehet eladni… 2015-11-16. Jóság, Gonoszs.

72. --- A képmutató emberiség sajnos valószínűleg soha nem fogja új paradigmaként elfogadni az igazságosságot... (Képmutatás, Igazság)

73. --- A képzetes (lelki) önkielégítésnek (kompenzációnak) a gyarlóság, a hamis önbecsülés kényszere és a hamis közösségi érzés kényszere, de leginkább a kisebbségi érzés az oka; a bűnbakképzés, kirekesztés, képmutatás, hazugság, gonoszság stb. pedig a módszerei. A hamis önb. k., Hamis közöss. érz. k.

74. --- A készen kapott (öröklött) kiválóság csak adottság, míg a saját magunk által kiküzdött kiválóság már erény! Erk., Erény

75. --- A kétszáz fős ősemberi hordában a legfőbb parancs az volt: mindenki mindenkiért, élete árán is. Akkor lesz béke a Földön, amikor a szolidaritás a teljes emberiség minden tagja között ismét eléri ezt a szintet. 2014-11-24. Szolidar.

76. --- A kisebbségi érzés leküzdésére magadat kell érdemben fejlesztened, nem elég, ha másokat önámító módon besározol, kirekesztesz és megalázol… 2015-01-09. Szolidar., Kisebbs. érz.

77. --- A kocsmában könnyebb eredményes alkoholellenes kampányt folytatni, mint a társadalommal elfogadtatni, hogy a saját emberi természete erősen hajlik az önámításra, az öncsaló-önfényező öntömjénezésre és a hazug képmutatásra. Emb. term., Önám., Képm.

78. --- A korrektség, az antirasszizmus mindenkire nézve kötelező! A bűnbaknak állított kisebbségekre is. Bűnbakképz.

79. --- A közéletben a társadalmi hamisság (a társadalmi önámítás-képmutatás) és a társadalmi lelkiismeret küzd egymással folyamatosan, minthogy az emberben is a hamisság és a lelkiismeret harcol egymással. Közerk. Társ. hamiss.

80. --- A közügyek iránt tanúsított közömbösség ára az, hogy a gonosz emberek uralkodnak – Platón… Szerintem pedig: a hatalom az emberi természet kivetülése. Ha az emberi természet jóra hajló lenne, nem tűrné maga fölött a gonosz hatalmat. De mert rosszra hajló, valójában törvényszerű, hogy az államhatalom is gonosz legyen, mert lényegében erre van igény. A gyűlölködési kényszer, a kirekesztési kényszer, a bűnbakképzés kényszere, amely persze mind a saját rosszaságát kompenzáló (ellensúlyozó) emberi természet terméke, utat tör magának és kielégíti igényeit minden körülmények között… Ehhez pedig a legalkalmasabb a gonosz hatalom. Tehát Platón nem leplezi le az emberi természetet, elnéző. Szerintem meg végre szembe kell néznünk a valódi, gyarló, öntömjénező, képmutató arcunkkal... 2015-11-15. Hat., Emb. term.

81. --- A külsőségek erőltetése legtöbbször a belső értékek hiányát leplezi. 2015-08-06. Önám., Képm.

82. --- A küzdelem a másik politikai oldal ellen magánügy, de ha az emberekért, a tömegek jobb életéért, a természet megóvásáért küzdesz, az közügy.

83. --- A lassú, életképtelen hal ne a cápára haragudjék, hanem saját magára! A cápa az cápa, teszi a dolgát, selejtez. Nem ő a hibás, ha a hal lassú. 2014-07-24. Önám.

84. --- A legáltalánosabb értelemben az az erkölcsös, ami (aki) elősegíti az élet fennmaradását. Erk.

85. --- A legáltalánosabb értelemben az erkölcsös az, aki (ami) elősegíti az élet fennmaradását. A legszomorúbb, de a legfontosabb is egyben: maga a társadalom, az emberiség, az Ember sem érdekelt a (mostani szemléletével nézve) sok-sok nehézséget okozó (erkölcsi) megújulásban. S végülis az emberiség túlnyomó részét nem a filozófusok, politikusok, politológusok stb. alkotják, hanem az ún. egyszerű emberek. 2015-03-26. Erk.

86. --- A legáltalánosabb és legerősebb társadalmi (,mert emberi) igény az öncsalás-képmutatás és a hamis önbecsülés lehetőségére irányul és arra, hogy ez a lehető legnagyobb titokban maradjon… Másképpen: állandóan átverlek téged és mindenki mást, még magamat is, de ez szigorúan maradjon köztünk!

87. --- A legértékesebb emberek középen állnak a politikai skálán, így minden irányból őket szidalmazzák… Erk.

88. --- A legfontosabb biotechnológia az emberiség erkölcsi fejlődése (lenne...)! 2015-03-12. Erk.

89. --- A legkifizetődőbb szolgáltatás a hamis önbecsülés kielégítése. 2014. 11. 5. Hamis önbecs. k.

90. --- A legnagyobb értéket, a nagy művészi alkotásokat az igaz, nagy művészek hozzák létre a katarzis által, melyet műveik keltenek. Ez az egyetlen módja az erkölcs fejlesztésének, és így az élet fenntartásának. Ha nincs katarzis, a rosszra vivő késztetéseink (a hamis önbecsülés és a hamis közösségi áldozatvállalás késztetése) minden esetben felmentenek minket a lelkifurdalás alól!

91. --- A legrokonszenvesebb értelmes faj nyilvánvalóan az ember..., mert nincs másik értelmes faj... 2015-01-14. Fil.

92. --- A legszomorúbb, de igaz: maga a társadalom, az emberiség, az Ember sem érdekelt a (mostani szemléletével nézve) sok-sok nehézséget okozó (erkölcsi) megújulásban. S végül is az emberiség túlnyomó részét nem a filozófusok, szociológusok, írók, költők, művészek stb. alkotják, hanem az ún. egyszerű emberek. Csak az a fránya lelkiismeret ne berzenkednék!... Erk.

93. --- A legtöbb ember számára az erkölcs a legkirekesztőbb, a legbosszantóbb intézmény… Erk.

94. --- A leggyarlóbb ember az, aki még azt sem ismeri el, hogy gyarló, esendő. 2015-04-21. Gyarl.

95. --- A lélek a DNS-ben és az elménkben lakik, és a legmélyebb és legnemesebb ösztönünk, ő a jóra vivő, az életet fenntartó ösztönünk.

96. --- A lélek szerintem a létfenntartó mechanizmusaink legmélyebb rétege, alapja, ő ügyel arra, hogy ne tegyünk a saját, a faji és az általános természeti érdekek ellen. Szerintem a lélek a DNS-ben lakik, és a legmélyebb és legnemesebb ösztönünk.  2013-12-30

97. --- A lélektan a lelkiismeretfurdalás, az evolúciós megfelelés hiánya miatti rossz érzésekkel foglalkozik, még ha ezt ma még nem tudatosan teszi is.

98. --- A lelkiismeret a belőle származó fogalmakkal ill. jelenségekkel közösen alkotja a „jóra vivő ösztöneinket”, ezek kényszerítenek minket a jó irányba.

99. --- A lelkiismeret a génjeinkből származik, és betonkeménységgel van oda bevésve, manipulálni lehetetlen, ezért hívják lelkiismeretnek. A lelkiismeretben a létfenntartási ösztöneink nyelvi formában üzennek nekünk, és így a tudatunkban is megjelenve, nemcsak az érzések szintjén tudnak hatni ránk a létfenntartó ösztöneink. Lelkiism.

100.                   --- A lelkiismeret a legfontosabb „jóra vivő ösztönünk”. Ő kényszerít minket a jó irányba. Lelkiism.

101.                   --- A lelkiismeret az élet fennmaradása és így a jövő egyik legfőbb biztosítéka. Lelkiism.

102.                   --- A lelkiismeret főként a lelkünkhöz, a bölcsesség főként az eszünkhöz szól, ők ketten képviselik a legmagasabb szinten az evolúciót, az élet fenntartását az emberi személyiségben. Lelkiism., Evol.

103.                   --- A lelkiismeret még teljesen tisztán szolgálja a létfenntartást, a vallás már erősen a hatalom érdekei szerint manipulálja a lelkiismeret szavát, hatását. Lelkiism.

104.                   --- A lelkiismeret megléte és a jó lelkiismeret, mint jutalom-érzés hatalmas, mindent elsöprő ereje bizonyítja, hogy az ember eredendően jó.

105.                   --- A lelkiismeret szabja meg számunkra a tennivalókat erkölcsi szempontból, az erkölcsösség pedig azt mutatja meg, hogy ebből, ill. az ezáltal felvetett (erkölcsi) feladatokból, nehézségekből mekkora hányadot vagyunk hajlandók fölvállalni. Lelkiism.

106.                   --- A lelkiismeret szerintem a létfenntartó mechanizmusaink legmélyebb rétege, alapja, ő ügyel arra, hogy ne tegyünk a saját, a faji és az általános természeti érdekek ellen. Szerintem a lélek, a lelkiismeret a legmélyebb és legnemesebb ösztönünk. 2013-12-30. Lelkiism.

107.                   --- A lelkiismeret szerintem lényegében az istennek felel meg az emberi lelkiségben, érzelmekben, erkölcsi szempontoknál. Tehát – mivel minden embernek van lelkiismerete, még az ateistáknak is, és ez tudományos ténynek tekintendő! – ha az összes ember lelkiismeretét gondolatban összeadva, és ezt globális lelkiismeretnek elnevezve azt mondanánk, hogy kizárólag a globális lelkiismeretnek való maradéktalan engedelmeskedés mentheti meg az emberiséget a megsemmisüléstől, pontosabban az önmegsemmisítéstől, akkor járnánk legközelebb az igazsághoz. Aki nem hiszi, hogy az isten és a lelkiismeret fogalma, hatása lényegében azonos (a Teremtésről szóló biblikus részek kivételével!), az legyen szíves üsse föl az Újszövetséget, és megtapasztalhatja, hogy bármely mondatban, ha az „isten” szó helyére a „lelkiismeret” szót tesszük, a mondat ugyanazt fogja továbbra is jelenteni!... A lelkiismeret a létfenntartó ösztöneink legfontosabb része, lényegében a DNS-ünkben és a közösségünk kultúrájában kapjuk szüleinktől és a közösségünktől és hagyjuk rá mindig a következő generációkra, és benne vannak kifejezve és rögzítve az emberiség létérdekei, sőt, az élet fennmaradása érdekei. (Lelkiismeret, Igazság, Isten)

108.                   --- A lelkiismeretet nem lehet államosítani, mert a génjeinkben él, onnan ered. A génjeink változásai pedig, mint a legújabb kutatások mutatják, a saját akaratunktól, a gondolatainktól is függnek. Lelkiism.

109.                   --- A lelkünkben óriási harc folyik, hogy a legnagyobb gazembereket még embernek tekintsük, vagy elfajzott szörnyeknek. Irg.

110.                   --- A lenézett „primitív” népek, társadalmak állnak erkölcsileg a legmagasabb fokon: életük állandó sokadalomban (közösségben, „falkában”) telik, az elidegenedést nem ismerik, a képmutatást még csak tanulják, és tisztelik a rendes embert. Erk.

111.                   --- A mai hivatalos filozófia a képmutatás magasiskolája. Fil.

112.                   --- A másik politikai oldalon álló ember szívéhez, az emberiség annyira áhított egységesüléséhez az út nem a rivális politikai vagy vallási oldal szidalmazásán, hanem főként az illető ember (oldal) megbecsülésén át vezet, bármilyen nehéz is ez!

113.                   --- A metafizika nem létezik! – mondta Wittgenstein. „Miért, az objektív megismerés talán létezik, létezhet a szubjektív emberiség részéről?” – kérdezem én… És egyáltalán: létezik így olyan, hogy filozófia? Objektív megismerés hiányában? És ha nem, akkor miről beszélünk? Miért nem a valódi emberi természetről beszélünk? Transzcendencia

114.                   --- A metafizikai, a transzcendens fogalma: régi, eddigi értelmében  „a megfoghatatlan, az anyagi világon túli”. Szerintem: Metafizika nincs, van viszont evolúció, tehát olyan, hogy önmagában létező, olyan nincs, mert mindent a természet, a világ két ősrobbanás közti állapotváltozásai, vagy pedig az élő természetben az evolúció hozott létre. Minden fogalom, mely az élettel, az élő természettel kapcsolatos, az evolúció terméke. Az „önmagában létező” fogalma az önámítás és a filozófia egyik legnagyobb súlyú, legáltalánosabb kihatású téveszméje, selejtje. Efft, Metafizikai

115.                   --- A mostani ál-filozófia segít a világ, az élet, az emberiség elpusztulásában, míg előre csak az igazi filozófia visz, mert az élet fennmaradásához alkalmazkodni kell, ehhez folyamatosan döntéseket kell hozni, és ha a döntések az igazság és az erkölcs által biztosított szilárd eszmei talajról erednek, akkor lehet érdemben alkalmazkodni és fennmaradni, míg, ha az erkölcstelenség, a hazugság, a hamisság ingoványos talajáról indulnak ki, akkor számos döntésünk hibás lesz, és kipusztulunk. A pusztító eszközök hatalmas hatóerejét, az emberi természet rosszra vivő mivoltát és az ajtónkon dörömbölő globális veszélyek, fenyegető globális katasztrófákat figyelembe véve igen kevés időnk maradt, hogy mindezt belássuk. (Fil., Hazugság, Igazság)

116.                   --- A művészet a lelkiismeretünk, az életfenntartó ösztöneink legmagasabb színvonalú megnyilvánulása. Mivel nem az ésszerűség és a tények, hanem az erkölcs és az érzelmeink alapján működik, így szinte lehetetlen fellépni ellene, és végül mindig célba ér – megtalálja az emberi szívhez az utat.

117.                   --- A művészetnek az a lényege és léte értelme, hogy katarzist okozva elérje, hogy a szemlélő, olvasó, az alkotás befogadója olyan tiszta, megtisztult, megtért lelkiállapotba kerüljön, hogy képes legyen szembenézni saját gyarlóságaival, bűneit megbánja, és másoknak is megbocsájtson.

118.                   --- A nagyon jó filozófusnak nagyon jó embernek is kell lennie. Ebbe nem fér bele a gyűlölködés, a csoport-érdekek bármilyenfajta szolgálata, csak a teljes emberiség és az élő természet szolgálata. 2016. 05. 28.

119.                   --- A nagyzolás, gúny, gonoszság, gőg, hatalomvágy oka a kisebbségi érzés; az agresszivitás oka a félelem, a sok beszéd oka a mondanivaló és a valódi cselekvés hiánya, az okoskodás oka az ész hiánya, a bölcselkedés oka a valódi bölcsesség hiánya, a túlzott rend és tisztaság oka legtöbbször az emberség hiánya, az alkoholizmus és a kábítószerezés oka a boldogtalanság stb.: mert az önszépítő önámítás minden fronton csal az érdekünkben, ha engedjük. Önám. k.

120.                   --- A nemzetek versenyét az emberiségnek kell megnyernie, másként mindenki veszít. 2014-12-31. Falka-öszt.

121.                   --- A népességcsökkentést csak egyetlen módon lehet békésen véghezvinni: a teljes emberiség részére közös értékrendet kialakítani, hogy minden ember a magáénak érezze a közös célkitűzéseket, a kihívások elleni harcot. A legfőbb értékké a természet megóvását kell tenni, amelyből sok minden levezethető, pl. a túlnépesedés elleni harc emberséges módjai is, a klímakatasztrófa és az egyéb globális veszélyek, kihívások elleni harc mikéntje is.

122.                   --- A népszerű szónok azt mondja, amit hallani akarnak tőle, a becsületes szónok pedig azt, amit tisztességesnek gondol. 2015-02-16. Erk.

123.                   --- A nevelés a gyakorlatban az a folyamat, amelynek során a gyermek fejébe verjük, hogy mi, felnőttek a hazugság és a képmutatás mely fajtáit mikor és hol alkalmazzuk, és mikor szabad és mikor nem szabad észrevenni, ha egy felnőtt hazudik és csal...2014-09-15. Nevel.

124.                   --- A nevelés során tanul meg a gyerek őszintén hazudni. 2014-11-7. Nevel.

125.                   --- A nevelés során tanulja meg a gyerek, milyen módon kell hazudni, hogy a társadalom ezt elfogadja…

126.                   --- A pánik-betegség szerintem a lélek, a lelkiismeret vészjelzése, akkor, amikor már nem segít az önámítás, mert akkora mennyiségben alkalmazta az illető, hogy túlcsordul a lélek, mert a mélyére gyömöszölt szennyes, a sok önáltatás elkezd tudatosulni. Lelkiism.

127.                   --- A politika az emberi igények megtestesülése, az emberi igények az emberi természetből származnak, ezért ha helyesen akarunk politizálni, akkor az emberi természetet kell jobban megismernünk. Emb. term.

128.                   --- A politika iránti közömbösség a hatalom erejét és gonoszságát erősíti. 2015-11-26. Hat.

129.                   --- A politikai életben a legértékesebb, mert középen álló ember teljesen védtelen, ha nem tartozik valamelyik politikai erőhöz… Ha meg valahová odaáll, már nem is olyan értékes, mert elmozdult középről. Ez a politika és az abszolút emberi érték kibékíthetetlen ellentéte. 2015-06-26. Érték, Pol.

130.                   --- A politikai oldalak és az emberi értékek kibékíthetetlen ellentétben vannak egymással, minél szélsőségesebb nézetekről van szó, annál inkább. Az abszolút erkölcsös, értékes ember a politikai skálán középen helyezkedik el. Ilyen ember azonban nincs, a középre, mint ahogy a tökéletességre is, legfeljebb törekedni lehet. 2016. 06. 18.

131.                   --- A púpos egyszerűen nem tetszik, a leprástól csak undorodnak, de az őszintét gyűlölik, megvetik és meg is ölik... 2014-10-08. Emb. term.

132.                   --- A reális, helyes értékrend már majdnem egyenlő az erkölccsel. Erk.

133.                   --- A régi nagy filozófusokat is főként az ember-tudományok mai kutatási eredményei alapján lehet igazán megérteni! Ők a zseniális képességeiknél fogva megsejtették az emberi természet, az emberi lélek, vagy ami ugyanaz, az életfenntartó ösztöneink működését, hatás-mechanizmusát. A régiek közül is csak azok az elmék hoztak létre maradandót, akik hatalmas intuitív képességeikkel szintetizálták, megsejtették az emberi ösztönök és az emberi természet működését. Fil.

134.                   --- A rendes ember állandóan kétségeiről számol be, legfőképpen saját magával kapcsolatban. A gőgös és az ostoba ember pedig mindenkit mindenben kioktat.

135.                   --- A rendes ember magán uralkodik, a rossz ember másokon. 2014-10-17. Erk.

136.                   --- A rossz ember is ember; Akármilyen rossz ember vagy is most, én akkor is embernek tekintelek, mert bízom benned, az emberi méltóságodban, abban az akaratodban, hogy jobb emberré válsz… Emb. mélt.

137.                   --- A rosszaság mindig pótcselekvés, előre csak a jóság visz. 2014-10-26. Erk.

138.                   --- A rosszat kínjában cselekszi az ember, de ha teheti, minden ember jót cselekszik. Önbecs. k.

139.                   --- A saját érdekeinket a közösségének alárendelni, ez az egyik legnehezebb feladat! Erk.

140.                   --- A sátán (az egyetemes bűnbak) az esendő ember legjobb barátja, mert hozzá képest a leggonoszabb ember is csak tanonc a pokolban. Ha ő nem lenne, kiderülne, milyen valójában az emberiség… Bűnbakk. Sát.

141.                   --- A Sátán nem önálló létező, hanem mindenkiben ott lakik, mert mindenkinek saját sátánja van: a hamis önbecsülés kényszere (az öntömjénezés), a hamis közösségi érzés kényszere (a kirekesztés, a rasszizmus) és az önámítás és a képmutatás; összefoglaló néven a rosszra csábító késztetéseink! Vágy, Hamis önbecs.

142.                   --- A semmirekellő akkor is semmirekellő marad, ha minden nálánál értékesebb embert kigúnyol.  Hamis önbecs.

143.                   --- A sérelmek nem mentenek föl a sértők kirekesztésének a bűne alól.

144.                   --- A sok gazdag, aki meg tudja fizetni a luxust, ne tudná, hogy AZ EMBERISÉGET CSAK EGYÜTT, GLOBÁLISAN, A GLOBÁLIS SZOLIDARITÁS ELVE ALAPJÁN lehet meggyógyítani? Vagy azt hiszik, hogy a klímaváltozás, az ózonréteg hibája, a túlnépesedés majd őket érintetlenül hagyja??? Az emberiséget csak globálisan lehet kezelni bármilyen szempontból! Amennyivel az egyik ember gazdagabb a többieknél, azt a többiektől lopta-csalta el! Amennyivel egy ország gazdagabb a többinél, azt mind a szegényebb országok kárára szedte össze! Az emberiséget csak az emberi egyenlőség, az emberi méltóság alapján lehetséges kezelni és megmenteni.

145.                   --- A szabadság a felismert erkölcsi szükségszerűség, a tiszta lelkiismeret. 2016. 05. 26.

146.                   --- A szabadság a gyakorlatban azt jelenti, hogy hajlandó vagy-e az önkorlátozásokat, nehézségeket követelő helyes döntésre, vagy "szabadon" döntesz a rossz, a helytelen, az erkölcstelenség javára... 2016. 06. 22.

147.                   --- A szabadság az, ha valaki egyrészt felismerte a helyes utat, vagyis az evolúció, az élet fennmaradása érdekeit, a helyes döntés mibenlétét; másrészt nincs akadályoztatva abban, hogy döntését meghozza (pl. szellemi belátásképtelenség, bódult állapot, fizikai akadályoztatás, rabság, stb.).

148.                   --- A szabadság nem külső feltételektől függ, hanem belső tudatállapot. Az a szabad, aki tudatában van az élet fennmaradása mindenkori érdekeinek, tehát az erkölcsileg helyes döntés mibenlétének és annak a felismerésnek, szükségszerűségnek, hogy csakis ezt az utat választhatja. A szabadság tehát az erkölcsileg helyes viselkedéshez szükséges tájékozottságot jelenti. A döntés szabadsága tehát erkölcsi értelemben nem, hanem csak a szó hétköznapi értelmében létezik, és csak alsóbb szinteken, mint a mozgás-szabadság, személyes szabadság, fizikai szabadság stb. Szabads.

149.                   --- A szabadság, az igazság, az erkölcs, a lelkiismeret stb. mind azt szolgálja, hogy a világot annak teljes valóságában érzékeljük, a saját hibáinkat is beleértve, és ne a rosszra hajló ösztönös kényszereink, a hamis önbecsülés és a hamis közösségi érzés által ránk erőltetett hamis világban éljünk. Mindez végülis az élet fennmaradása érdekében van így, mert a fennmaradáshoz szükséges döntéseknek reális valóság-alapon kell állniuk. (Az élet fennt., Szabadság, Igazság, Erkölcs, Lelkiismeret, stb.)

150.                   --- A szabadságtól azért félnek az emberek, mert aki szabad, az azt jelenti, hogy minden szempontból abban a helyzetben van, hogy képes erkölcsi jellegű döntést hozni; márpedig ha képes, akkor hoznia is kell előbb-utóbb; és ezt a felelősséget ill. az erkölcsös döntéssel mindig együttjáró nehézségeket a legtöbb ember nem hajlandó és nem is képes felvállalni!

151.                   --- A szélsőséges szájtépők figyelmébe ajánlom: bírálni a rossz emberek is tudnak; segíteni csak a jó emberek szoktak. 2015-06-27.

152.                   --- A szentek rengeteg erkölcsi felelősséget levesznek a vállunkról..., amíg távol élnek, de nincs bosszantóbb, mint egy elérhető közelségben lévő szent, akivel szemben csak alul maradhatsz!... 2014-12-20. Képm.

153.                   --- A szentek tudták, hogy az embereket erőszakkal nem lehet befolyásolni, hanem csakis békésen; a megértés, a meggyőzés és a példamutatás segítségével; és akiknek volt lelkierejük ezt így végre is hajtani, azokból vált szent. Jó esetben… Rossz esetben vértanú… A szent

154.                   --- A szeretet a lelkek tömegvonzása, összetartó ereje. 2015-07-29.

155.                   --- A szeretet a létfenntartó ösztönök egyik legbiztosabb támasza, mert a szeretet a másik ember, állat, növény feltétel nélküli elfogadása, és a lelkiismerettel együtt a legfőbb jóra vivő ösztönös késztetéseink közé tartozik. A szeretet képességét és a szeretetre való hajlamot is a gének adják tovább, mert minél többen egyesülnek (a szeretetben), annál biztosabb az ÉLET fennmaradása az egyén és közössége számára. A szeretet az élet fennmaradása egyik fő segítője. 2015-07-29. Szeretet

156.                   --- A szeretet az élet fenntartása talán legfontosabb kísérő-fogalma, mert ő teszi lehetővé, hogy a fennmaradáshoz szükséges áldozatokat minden emberrel, sőt, minden élőlénnyel kapcsolatosan képesek legyünk meghozni. Szer.

157.                   --- A szeretet szerintem a falka-ösztön gyakorlati megnyilvánulása, és az evolúciós szempontból nélkülözhetetlen közösség-képzést hívatott elősegíteni. Szeretet

158.                   --- A szeretetről és a másik ember elfogadásáról: Aki megérti és elfogadja, hogy minden emberi lénnyel vele születik a gyarlóság, a könnyebb út legtöbbször elvtelen igénybevétele, az ösztöneink rosszra hajlamosító kényszerei, a bűnbeesésre való hajlam; az ezerszer könnyebben elfogad bárkit, tehát sokkal könnyebben tud bárkit szeretni, mert megérti, hogy mindannyian ugyanazokkal a bűnre vivő kényszerekkel küzdünk, és így minden emberrel együtt tud érezni, és kicsit nagyobb irgalommal, türelemmel lesz minden ember iránt. Szer.

159.                   --- A szolidaritáshoz az irgalmon, az irgalomhoz pedig a megértésen át vezet az út! 2016. 07. 02.

160.                   --- A tárgyi szépség forrása valószínűleg az, hogy a tárgy a funkcióját minél tökéletesebben és minél kisebb anyag- és energiafelhasználással valósítsa meg.

161.                   --- A társadalmi demokrácia egyenesen következik a biológiai demokráciából, az abban megfogalmazott lehetőségek és kötelezettségek pedig lehetségessé és egyben kötelezővé teszik, hogy az emberiség valódi demokráciában éljen.

162.                   --- A társadalmi egyenlőség csak illúzió, mert az emberi természetet a létfenntartó ösztöneink irányítják, és senki nem akar a másikkal egyenlő lenni, inkább ösztönösen le akarja győzni. A társadalmi egyenlőségre belátható időn belül nincs esély, hiszen a létfenntartási küzdelem nemcsak a fajok között, hanem a fajokon belül, így a fajunk egyedei között is zajlik. A társadalmi egyenlőséget csak megközelíteni lehet, mint minden eszményt, ideális mértéket. A társadalmi egyenlőségre csak akkor lesz esélyünk, ha felismerjük és elismerjük, hogy a legnagyobb érték az emberiség érdekeiért hozott áldozat. A legfontosabb társadalmi tevékenység az élet fennmaradása érdekében tehát az oktatás és az emberi természet kutatása! 2014-12-22.

163.                   --- A társadalmi elfogadottság még nem jelenti azt, hogy az elfogadott ember vagy eszme tisztességes is… Ennyit arról, hogy milyen tisztességes az emberi természet... 2015-06-29. Erk.

164.                   --- A társadalmi elidegenedés okozta magány egyfajta jól megérdemelt magánzárka: minél önzőbb (emberekből áll) a társadalom, tagjai annál inkább elszigetelődnek egymástól. 2014-11-4. Erk.

165.                   --- A társadalmi képmutatás egyenlő a társadalmi erkölcstelenség-gel!

166.                   --- A társadalmi normák függetlenek az erkölcstől, inkább csak az adott közösség kultúráját tükrözik… A társadalmi normák, rendezőelvek meghatározzák, hogy az érintett közösség az erkölcsi követelmények melyikét kívánja és melyikét nem kívánja betartani, a társadalmi normák pontosan megmutatják az adott közösség erkölcsi színvonalát.

167.                   --- A társadalmi, lényegében biológiai demokrácia megköveteli az összes társadalmi jelenség átértékelését, a társadalmi munkamegosztás összes fajtájának a megbecsülését. Az egyszerű munkákat már csak amiatt is meg kellene becsülni, mert a szerényebb képességűek csak ezek elvégzésére képesek, de ők ebbe a képességeik legjavát adják, és így ugyanannyi megbecsülés jár nekik, mint a zseninek, akiből atomfizikus lesz! Demokr.

168.                   --- A társadalom mozgatórúgói az emberi igények, ezek viszont az emberi természetből fakadnak. Az emberi természet bemenő jelei, mozgató rúgói, a reánk ható ösztönös késztetések minden embernél ugyanúgy működnek, elemezni tehát mindenekelőtt az általános emberi természetet szükséges és érdemes. 2014-07-22. Emb. term.

169.                   --- A társadalom nem tehet semmiről. Te viszont igen, mert te magad vagy a társadalom! 2014-12-29. Fil.

170.                   --- A társadalomnak nincs saját akarata, ezt csak az uszítók és az ostobák állítják! A társadalom belőled és a többi emberből áll, és mindenkinek saját akarata van, ezek összegződnek, és ebből lesz a társadalom akarata! A társadalom az egyik leggyakrabban alkalmazott megszemélyesített bűnbak. Bűnb.

171.                   --- A tehetség magánügy. A szolgálat közügy. 2014-11-24. Fil., Demokr.

172.                   --- A teljes igazság az, ha az összes oldal érdekeit szem előtt tartjuk, ha az egész természet, az egész élővilág érdekeit figyelembe vesszük. 2014-12-16. (Élet fenntartása, Igazság)

173.                   --- A tényleges gazdasági demokrácia, a gazdasági szolidaritás nélküli akármilyen demokrácia csak mind szemfényvesztés, csalás, parasztvakítás, az nem demokrácia!  

174.                   --- A természetben minden a könnyebb utat keresi, és ez ott természetes is; de az emberi társadalomban ez az út a pokolba vezet! Erk.

175.                   --- A testi élvezetek messze nem elegendőek a boldogsághoz!

176.                   --- A tiszta lelkiismeret maga a boldogság, annak elég magas foka. 2016-09-09.

177.                   --- A tisztességnek nincsenek vagy alig vannak érvei, mert az emberiség nem engedte még megfogalmazni sem őket, annyira nem akar tudomást venni a tisztesség követelményeiről…

178.                   --- A tömeg a nép (túlsúlyos) alteste. A tömegben énünk rosszabbik fele szokott szóhoz (ordításhoz) jutni.

179.                   --- A tudat megjavításához elég, ha sokadmagaddal jól bezabálsz és egy jót tivornyázol. A lélek meggyógyításához viszont ennél sokkal több kell: legalább egy ember és a saját a lelkiismereted szeretete.

180.                   --- A tudat nem lehet beteg, csak hibás működésű, mert a tudat csak végrehajtó „szerv”. A lélek viszont nagyon is meg tud betegedni, mert a valódi döntések mindig a lélekben születnek, és dönteni legtöbbször nehéz és gyötrelmes. Lélek

181.                   --- A tudomány többnyire a legfontosabbat, az erkölcsöt egy fikarcnyit sem erősítette, kiszolgálja viszont az összes, nyilvánvalóan erkölcstelen igényünket: a lustaságot, a fényűzést, a féktelen hatalom-vágyat stb. 2014-10-15. Erk.

182.                   --- A tudósok zöme azért zárkózik el az új irányzatok megismerésétől, mert a berögzült elvek, amelyeket ráadásul a többi középszerű tudós is megtámogat, nem jelentenek veszélyt az ún. tudományos életre, míg a valódi újdonságok a középszerű tudományos színvonalat teljesen fölöslegessé teszik, pillanatok alatt romba döntik… Erk.

183.                   --- A tudósok zöme azért zárkózik el az új irányzatok megismerésétől, mert a gyökeresen új megoldások feleslegessé teszik az öreg vaskalaposokat… J

184.                   --- A vallás a lelkiismeret helyére az istenséget ülteti, többek közt azáltal, hogy a gyónás formájában az isten úgymond megbocsájt nekünk, egy-két Miatyánk ellenében. Holott a lelkiismeretnek szigorú létfenntartási feladata van a létfenntartó ösztöneink rendszerében: legyőzve az öncélú örömszerzésünket és önámításunkat, mégiscsak közli velünk a hibáinkat, hiányosságainkat, bűneinket, ezáltal a létfenntartási stratégiánkat a hamisságból visszahelyezi a realitások talajára, és lehetővé válik, hogy a fennmaradáshoz szükséges döntéseink hatékonyak legyenek. Ha kiirtjuk a lelkiismeretünket, saját magunkat, az emberségünket és idővel a teljes életet irtjuk ki. 2016. 09. 08.

185.                   --- A vallás a létfenntartó ösztönök késztetéseinek a felsugárzódása a tudatba, de egyetlen vallás csak az emberiség egy részének az önámítási szokásait tükrözi; ateistáknál a vallást a lelkiismeret helyettesíti, mert a lelkiismeret minden emberben működik. 2016. 05. 11. Lelkiism.

186.                   --- A vallás a létfenntartó ösztönök késztetéseinek a felsugárzódása a tudatba, ateistáknál ezt lelkiismeretnek nevezzük. 2016. 05. 11. Lelkiism.

187.                   --- A vallások az emberi önámítások csoportba verődésének az eredményei…

188.                   --- A valódi emberi természet három legfontosabb alap-eleme a három legfontosabb ösztönös kényszerünk (szerintem): a falka-ösztön (a közösséghez tartozás ösztönös kényszere), a rangsor-ösztön (a rangsorkényszer, az önbecsülés ösztönös kényszere) és az önámítás, amely ezeket kiszolgálja minden aljasság (hazugság, gonoszság, gőg, képmutatás, irigység, nagyzolás, stb.) árán is. Ezek együttesen alkotják az ún. "gyarlóságot", az emberi esendőséget, a rosszra hajló emberi természetet. Aki küzd a gyarlósága ellen, az erkölcsös, aki nem, az csaló és öncsaló, önámító és képmutató, mindenképpen hazug, nem rendes vagy legalábbis gyenge, esendő ember. 2015-06-24. Emb. term.

189.                   --- A valódi igazság a föld alól is valamikor mindenképpen előtör. Csak kérdés, lesz-e még akkor Föld… 2014-07-19. Élet fennmaradása, Igazság)

190.                   --- A valódi szolidaritás akkor ébred az emberben, ha megérti, hogy minden ember ugyanazok ellen a gyarló, rosszra vivő késztetések ellen küzd. Ekkor képes rá, hogy őszintén befogadja a saját "falkájába", a saját érzelmi közösségébe a többi embert. A falka-ösztön k.

191.                   --- A világ egyre feszültebb, mert igazság és közös értékrend híján az emberek egyre nagyobb aljasságokkal igyekeznek egymás fölébe kerülni. Egyetlen igaz szó talán lecsendesíthetné ezt a háborgó hazugságtengert, de nincs, aki kimondja… De ha lenne is, nem biztos, hogy bárki meghallgatná is… (Élet fennmaradása, Értékrend, Igazság)

192.                   --- A vita a gondolat evolúciója.

193.                   --- A vita az evolúció egyik legjobb segítője, mert a vita a gondolat sokrétű mutációja.

194.                   --- A(z akarat)szabadság a gyakorlatban azt jelenti, hogy hajlandó vagy-e az önkorlátozásokat, nehézségeket követelő helyes döntésre, vagy "szabadon" döntesz a rossz, a helytelen, a könnyebb megoldás, az erkölcstelenség javára... 2016. 06. 22.

195.                   --- Addig lesz terrorizmus, amíg a tökéletes szolidaritás és igazságosság nem valósul meg – tehát lehet, hogy örökké… (Megjelent a fb-oldalamon 2019. 01. kb. 29-én)

196.                   --- Ahány vallás, eszme, paradigma, annyiféle önámítás-képmutatás-együttes létezik… Sőt, ahány ember, annyiféle… Önám-Képm.

197.                   --- Ahelyett, hogy végre szembenéznénk képmutatásunkkal és általában rosszra vivő természetünkkel, bűnbakok végtelen sorát alkotjuk meg, mint a különböző izmusok vagy bizonyos népek, embercsoportok. (2014-10-05 és 2015-09-17.) Bűnbakképzés

198.                   --- Ahhoz, hogy visszaforduljunk a szakadék széléről és elinduljunk az élhető emberi világ felé, a közös emberi vonásokat kell megtalálnunk, tudatosítanunk és mindenkinek világosan a tudomására hoznunk. Ez szerintem az egyetlen út a jövőbe. 2015-11-26. Emb. term.

199.                   --- Ahogyan a „közerkölcs is csak közkompromisszum, ugyanúgy a „társadalmi értékek” is csak „érték-kompromisszumok”

200.                   --- Ahol a mai filozófia végződik, ott kezdődik az erkölcs... Filozófia

201.                   --- Ahol még az ártatlan kisgyermeknek sem hiszi el senki, hogy meztelen a király, ott teljesen értelmetlen az erkölcsről értekezni… Fil.

202.                   --- Ahol nagy a tisztaság, ott kevés az irgalom… Ismeretlen szerzőtől, 2014-12-10. Képm.

203.                   --- Akaratszabadság nem létezik, mert az emberi életben minden döntésnek az élet fenntartását kell szolgálnia. Az a szabad, akinek módjában áll az élet fenntartását szolgáló döntést hozni, tehát aki nincs korlátozva ebben a döntésben belső gátló körülmény miatt (ismerethiány, ész, erkölcsi szilárdság, stb). 2015-11-01. Szabads., Akaratszab.

204.                   --- Akárkire szavazol, nem foglak gyűlölni.

205.                   --- Akármilyen rossz ember vagy is most, én akkor is embernek tekintelek, mert bízom benned, az emberi méltóságodban, abban az akaratodban, hogy jobb emberré válsz… Emb. mélt.

206.                   --- Aki belenyúl az igazság kosarába, annak a bent lévő darazsak dagadtra csípik a kezét. Mert az igazság kosarában annyi darázs lakik, ahány rossz lelkiismeretű ember létezik... Lelkiism., Igazs., Önám.

207.                   --- Aki belül szabad, mert hallgat a lelkiismeretére, az hamarosan kívül is szabad lesz! 2016. 06. 02.

208.                   --- Aki belül szabad, mert hallgat a lelkiismeretére, az hamarosan kívül is szabad lesz!

209.                   --- Aki elismeri, hogy az emberiség egyetlen fajt képez, tehát minden emberre ugyanazok az ösztönös kényszerek hatnak, és ezek a kényszerek az emberi agy és értelem megjelenése és az észbeli képességek magas fejlettsége miatt öncélúvá, zömmel rosszra csábítóvá váltak, az elismeri, hogy a minden emberre érvényes emberi természet eleve rosszra vivő hajlamú. Ezek alapján nyilvánvaló, hogy mindenki azonos erkölcsi lehetőségekkel és ebből kifolyóan azonos erkölcsi kötelezettségekkel rendelkezik és ezekkel indulhat neki az életnek, ami alapvetően megkönnyíti az emberi esendőség elfogadását, feldolgozását, és ez képezi az emberi méltóság alapját is.

210.                   --- Aki érti az emberi természet mozgatórúgóit, annak sokkal kevésbé fájnak a kapott lelki sebek, megaláztatások. Emb. term.

211.                   --- Aki gonoszul viselkedik, ezzel elismeri, hogy jogosan van kisebbségi érzése.

212.                   --- Aki gőgösen felvág arra, hogy ő „jó keresztény”, az embernek sem jó, nemhogy kereszténynek… Emb. term.

213.                   --- Aki jó, az szerény és irgalmas is. Aki  a rosszaságot csak bírálni tudja, az rátarti és gőgös, érzéketlen és kegyetlen, de semmiképp nem jó ember; csak afféle hétköznapi karrierista: a  más vétkéből, kényszerű nyomorúságából szeretne tőkét kovácsolni.

214.                   --- Aki megaláz másokat, a legjobban saját magát alacsonyítja le. 2015-01-11. Önám. k.

215.                   --- Aki nagyon annak látszik külsőségekben, mint akinek kell látszania, annak a valódisága erősen kétséges... Képm.

216.                   --- Aki nagyon professzornak néz ki, annál gyakran még a tanársegéd is többet tud... Képm.

217.                   --- Aki nem egész emberiségben gondolkodik, az nem alkalmas magasabb tisztség betöltésére! Emberiség

218.                   --- Aki nem elég erkölcsös, az demokratának sem elég jó… 2015-01-12. Demokr.

219.                   --- Aki őszinte, és nem hajlandó képmutató lenni, arra azt gondolják, hogy annyira hülye, hogy még a képmutatáshoz sincs esze…

220.                   --- Aki rossz, azt a lelkiismerete kínozza, aki jó, azt embertársai… 2014-10-27. Lelkiism.

221.                   --- Aki szereti a természetet, minden virágot szabadon hagy nőni. A képmutatók pedig letépik a virágot és a kirakatba teszik… Képm.

222.                   --- Akinek a szívében nincs irgalom, annak az élete rettenetes, mert a többiek is irgalmatlanul bánnak ővele… 2015-10-09. Irg.

223.                   --- Akinek ép az önbecsülése, nem akar másokat megalázni, maga alá gyűrni. Önbecs. k.

224.                   --- Akinek soha nem voltak ellenségei, az semmi érdemlegeset nem tett élete során… Churchill nyomán 2015-02-20

225.                   --- Akkor aláznak meg, ha hagyod magad! Minden diktátor annyi nyomort bocsájt az alattvalókra, amennyit azok még hajlandóak elviselni, és annyira aljasítja el őket, amennyire még hajlandóak elaljasodni; tehát gyűlölködni, kirekeszteni, másokat lenézni, bűnbakot képezni; emberi mivoltukat megtagadni…

226.                   --- Általánosságban az igazság a másik fél érdekei figyelembe vétele, a teljes igazság pedig a teljes élővilág érdekei szem előtt tartása. Igazság

227.                   --- Amíg a filozófusok csupán csoport-érdekeket képviselnek és nem az egész emberiség érdekeit, addig a filozófia életveszélyes és káros. Amíg nem ismerik el a filozófiában, hogy a létfenntartó ösztönök határozzák meg az emberi viselkedést és az erkölcsöt, és azt, hogy az emberiség egységes, egyetlen fajt alkot és az ösztönök mindenkire ugyanúgy hatnak, addig nem lehet egyetemes értelemben vett filozófiáról beszélni. 2015-11-08. Fil.

228.                   --- Amíg a szónok azt mondja, amit hallani akarnak tőle, éljenezik, de ha arról szól, mi a helyes, tojással dobálják meg, mint Petőfit Cegléden… 2015-02-04. Képm.

229.                   --- Amíg az emberi természetnek hagyjuk a rossz oldalát érvényesülni, mindig a rossz fog győzni a társadalomban. Fil.

230.                   --- Amíg az emberiség abban versenyezik, ki a rosszabb, csak romlani fog a helyzet. Majd ha a jóság, az erkölcs lesz „a legnagyobb virtus”, a vetélkedés tárgya, akkor csillan meg az esély a hosszútávú jövőre… 2015-01-04. Erk.

231.                   --- Amíg az emberiség nem képes szembenézni azzal, hogy milyen is valójában a saját 'emberi' természete, addig mindig háborúságban fog élni. 2014-12-03. Önám. k., Hamis önbecs. k.

232.                   --- Amíg az ember-tudományok el nem ismerik, hogy a minden embernél egyformán működő emberi természet mindenkinél ugyanazon ösztönös késztetések alapján működik és hogy az emberi természet eleve rosszra vivő és uszítható, addig nem lehet leleplezni a kirekesztési, megbélyegzési, uszítási stb. szándékot és tevékenységet, a szélsőségességet. Globaliz.

233.                   --- Amíg azt gondolod, hogy mindig, minden hiba valaki másnak a hibája, addig sokat fogsz szenvedni. - A dalai láma. 

234.                   --- Amíg nem ismerjük el, hogy az ember az élet fennmaradása és az evolúció mindent megelőző parancsai szerint működik, addig bármi másra értelmetlenül és károsan pazaroljuk az időt és az energiát! Evol., Élet fennmarad.

235.                   --- Amíg nem lesz az egész emberiségnek közös értékrendje, nemzetiségtől, vallástól függetlenül, mindaddig gyilkolni fogják egymást az emberek. Értékr.

236.                   --- Amíg nem veszik figyelembe az erkölcsöt is az evolúció-tanban, addig az evolúció-tan alkalmatlan az élet fönntartása szolgálatára.

237.                     --- Amíg valaki nem válik méltatlanná a bizalomra, meg is kell kapnia azt, akármilyen színű a bőre! Az emberi méltóság mindenkinek jár!

238.                   --- Amit emberi ész hoz létre, azt emberi ésszel ki is lehet játszani! Csak a békés, közmegegyezésen alapuló dolgoknak van értelmük és értékük!

239.                   --- Arról, hogy másoknak mi a tennivalójuk, sokan nyilatkoznak. Igen kevés olyan nyilatkozatot lehet olvasni, amelyben valaki a saját kötelességeit sorolja. Képm.

240.                   --- Attól függetlenül, hogy valaki hisz Istenben vagy sem, Isten a hívők számára létezik, csak az ateisták lelkiismeretként élik meg, a hívők pedig a lelkiismeret szavát úgy élik át, mintha Istentől jönne a belső szózat. Isten és a lelkiismeret ugyanazt szolgálja: az élet fennmaradását. Tehát akár így, akár úgy, akár lelkiismeretként, akár Istenként élem meg a fentieket, de az ösztönök, a lelkiismeret belső parancsolatait rendes ember nem tagadhatja meg.

241.                   --- Attól, hogy valami társadalmilag elfogadott, még egyáltalán nem biztos, hogy tisztességes is… 2014-12-23. Képm.

242.                   --- Az a „demokrácia”, amely nélkülözi a tényleges gazdasági demokráciát, a gazdasági szolidaritást, az mind csak szemfényvesztés, csalás, parasztvakítás, az nem demokrácia!

243.                   --- Az a filozófus semmit nem ér, aki akár a társadalmi igényekhez, akár a hatalomhoz igazodik. Erk.

244.                   --- Az a szabad ember, aki a saját tulajdonságait, képességeit valósan, gyarló önszépítő önámítás nélkül képes megítélni és tisztában van a teljes élő természet iránti kötelezettségeinkkel is, hogy így tisztességes, az élet fennmaradását nem veszélyeztető döntéseket hozhasson. A szabadság, és minden emberrel kapcsolatos fogalom csak az élet fennmaradásának a tükrében értelmezhető. Szabads.

245.                   --- Az a szabad ember, aki hallgat a lelkiismeretére. 2016. 05. 26.

246.                   --- Az a szabad, aki abban a helyzetben van, hogy erkölcsös döntést hozhat! Emiatt tartanak az emberek a szabadságtól, mert azután már dönteniük kell, és ha helyesen, erkölcsösen döntenek, az nehézségekkel jár, amelyeket nem óhajtanak felvállalni…

247.                   --- Az adottságainkat készen kapjuk, és bár ezek is értékek a létfenntartás szempontjából, de erkölcsi értéknek csak az minősül, amelyért magunk küzdöttünk meg, így az emberi személyiségbe, az ember értékességébe csak az erkölcsi értékek számítanak bele!

248.                   --- Az agresszió, a bosszú, a megtorlás, tehát a terrorizmus veszélyét tartósan csak úgy lehet elkerülni, esetleg egyszer a távoli jövőben teljesen megszűntetni, ha az átmenetileg kedvezőbb helyzetbe került riválisok nem élnek vissza az erőfölényükkel, nem zsákmányolják ki sem gazdaságilag, sem kultúrálisan nem nyomják el a fejletlenebbeket, és így az utóbbiaknak nem lesz okuk a terrorizmus pyrrhusi (átmeneti, értelmetlen) győzelmeit hajszolni. Ennek elsősorban a globális, emberiségi szintű közös értékrend a feltétele. 2016. 06. 07.

249.                   --- Az akaratszabadság módot ad arra, hogy helyesen vagy helytelenül döntsünk az evolúció érdekei szempontjából. Mivel a szabadság érték, hiszen segíti az evolúciót, ezért nem lehet szabad az, aki az evolúció, az élet fennmaradása kárára dönt.

250.                   --- Az akarat-szabadságról: Mivel a helyes döntés mindig az, amely az élet fennmaradása, az evolúció számára kedvező, vagyis a helyes döntés az erkölcsös döntés; emiatt akaratszabadság nem létezik, legfeljebb az egyén tájékozatlansága azt illetően, hogy mi a helyes, erkölcsös döntés az adott helyzetben; mert ha már valaki tudja, mi a helyes, erkölcsös döntés, akkor már nem dönthet másképp. Az akarat-szabadság tehát csak erkölcstelen emberek számára áll fenn, akik hajlandóak erkölcstelen döntést is hozni. Erkölcsös, felelősségteljes emberek számára akaratszabadság fontos kérdésekben nem létezik. 2016-02-11. Szabads.

251.                   --- Az alkohol és a kábítószer elleni küzdelem parasztvakítás, erkölcsi kibúvó. Az alkohol és a kábítószer nem tehet semmiről! A hibás te vagy, mert elfogyasztod őket! 2014-10-24. Képm., Bűnbakk.

252.                   --- Az alkohol és a kábítószer nem ok, hanem okozat, következmény. Viszont kitűnően alkalmas bűnbaknak, arra, hogy a valódi okot – a könyörtelen önbecsülési kényszerünket, vagyis a gyarlóságunkat és a képmutatásunkat – elrejtsük mögéjük. Bűnbakk.

253.                   --- Az állandó egyetértés beképzelt, ostoba pojácává tesz, míg az ellenvélemény javítja a tisztánlátásodat… Önism.

254.                   --- Az állatoknál az az erkölcsös, „aki” maradéktalanul engedelmeskedik a létfenntartó ösztöneinek (hiszen az erkölcs feladata az evolúció, a létfenntartás szolgálata), az embernél pedig az az erkölcsös, aki nem enged az emberi ész megjelenése miatt mára már rosszra vivővé vált létfenntartó ösztöneinknek, az emberi gyarlóságnak, vagyis az öncélú, elvtelen, élvhajhász örömszerzési kényszereinknek, az elfajzott, szabadjára engedett vágyainknak. Evol.

255.                   --- Az állatoknál azt tekinthetjük erkölcsösnek, amit az ösztöneik sugallnak. Az embereknél is az az erkölcsös, amit a jóra vivő ösztöneink sugallnak (a lelkiismeret, az igazságvágy, a szabadságvágy, stb.). Az evolúció a (jóra vivő) ösztöneinken keresztül üzeni meg, hogy mi a helyes. Evolúció, Igazság, Szabadság)

256.                   --- Az antropológiai standard-modellből mindössze a helyes kiindulópont hiányzik, a valódi inputok, vagyis a rosszra csábító hamis kényszereink, a hamis önbecsülés kényszere és a hamis közösségi áldozathozatal kényszere. Amúgy a modell „kitűnő”, sokan jól megélnek belőle… Fil.

257.                   --- Az átlagnál gazdagabb országok mind az átlagnál szegényebb országok kárára gazdagodtak meg. A számunkra kiutalt felzárkóztató EU-segélyek messze nem fedezik azt a tőlünk elvett vagyont, amit az idők folyamán a gazdag országok a történelem során  elrekviráltak az innen kivitt haszontömeg és az itt hagyott környezetszennyezés révén.

258.                   --- Az autonómia szerintem azt is jelenti, hogy mindenkinek magának kell megtalálnia az utat az erkölcsössége javításához…

259.                   --- Az az anya, aki elkényezteti gyermekét (hogy örökre magához láncolja mérhetetlenül önzőn), mély csapdába löki őt, mert az anya kényeztetését soha, senki nem akarja (és nem is tudja…) majd felülmúlni, és az ilyen ember egész életében szenvedni fog a hatalmas egójától… Erk.

260.                   --- Az az anya, aki elkényezteti gyermekét, életfogytiglan tartó magánzárkára és leírhatatlan szenvedésre ítéli őt, pusztán avégett, hogy ő, az anya, kizárólagos hatalmat szerezzen a szerencsétlen, immár anyámasszony katonájává vált gyermek fölött, hiszen az anyai kényeztetést senki nem tudja felülmúlni a gyermek számára, és persze nem is akarja, ennél a nárcizmus, önzés, önhittség börtönébe zárt nyomorultnál. Ebből kitörni szinte lehetetlen, de néha igen erős, nagyon okos, a jó szívét, igényességét azért valahol magában felkutató érintetteknek, valahol késő fiatalkoruk – kora középkoruk körül sikerül, hatalmas katarzis árán. Hiszen ehhez szembe kell szállniuk a legszeretettebb lénnyel, a tulajdon édesanyjukkal, de az életösztönök, az utód iránti vágy, a másik nem iránti vágy és a közösséghez tartozás ősi ösztöne néha legyőzi a mérhetetlen anyai önzést. 2015-10-16.

261.                   --- Az az anya, aki elkényezteti gyermekét, nem kisebb szenvedésre ítéli őt, mint amilyenre Jézust a csőcselék, amely a keresztfára juttatta a Megváltót.

262.                   --- Az az ún. erkölcs, amely csak egy közösségen (népen, országon, kultúrán, valláson stb.) belül érvényes, nem emberi erkölcs, hanem csak az illető közösség rendészeti kódexe, és csakis azt a közösséget védi… Az erkölcs az, amely minden emberre érvényes, és ez csakis a mindenkiben meglévő azonos tulajdonságokon, képességeken alapulhat. Ez az erkölcs a teljes emberiséget, sőt, a természeti környezetet is védi. Ez persze az emberiségnek is létérdeke, hiszen az élő természet nélkül csak néhány hónapig maradhatnánk életben.

263.                   --- Az eddigi filozófia főként a tudat alapján működik, holott a tudomány mára már kiderítette, hogy az ösztöneink szinte teljesen uralják az emberi személyiséget, az emberi természetet. Még a lélektan is csak homályos és nem túl mélyre menő magyarázatokat ad az ember és a lélek kapcsolatáról.

264.                   --- Az eddigi filozófia szerintem a történelemben egymást követő nagy elmék körül kialakult önámítási együttes, önámítási módszer, és szerintem mára már csak érdekes olvasmány, de semmilyen eligazítást nem nyújt az élet lényegéről, amelyet a filozófiának mostanáig sem sikerült megtalálnia, ami nem csoda, mert az ember annyira nagymértékben önámító és a hamis önbecsülése olyan erős, hogy erre ezidáig egyszerűen képtelen volt, mert ehhez szembe kellett volna néznie az önámításával, a hamis önbecsülésével. Ez, tehát az élet lényege szerintem abban áll, hogy mindenáron fenn akar maradni, és ebből következik a „jó” és a „rossz” fogalma is. A jó ember vagy dolog az, aki/ami segíti az élet fennmaradását és a rossz az, aki/ami nem, beleértve a teljes élő természetet. Másképpen: az élet fennmaradását legjobban az erkölcs segíti elő. Fil.

265.                   --- Az egyén számára a saját ostobasága, a közösség számára az egyén hamissága, aljassága a legnagyobb hátrány!

266.                   --- Az egyetlen hiteles bírálat a példamutatás. Erk.

267.                   --- Az egyik legfontosabb kötelessége minden embernek: „Ismerd meg önmagad!” Mert ha magadat jobban megismered, akkor egyúttal megismerted az emberi természetet, ezzel az összes ember indítékait, és könnyebben el tudod fogadni a többi embert, hibáival együtt. Emb. term.

268.                   --- Az egyik nagy író mondta az újságírás titkáról: csak annyi, hogy az igazat kell írni (vagyis nem szabad hazudni, csalni…)… A sikeres kereskedés titka pedig köztudomásúan: nem szabad csalni… És a sikeres szellemi tevékenység titka is, ezek után meglepő módon: nem szabad hazudni, ferdíteni! A saját magunk és a világ becsapása nélkül, vagyis öncsalás és képmutatás nélkül kell kigondolni és megcsinálni mindent… Ez egyébként szerintem egyúttal az erkölcs kritériuma is…(2014-10-20)

269.                   --- Az egységesen gyarló-képmutató társadalom eszelős dühvel, egységes hordaként támad arra a néhány emberre, aki ki meri mondani, hogy az emberek gyarlók, önámítók, hazugok és képmutatók. Képm.

270.                   --- Az élet értelme legáltalánosabban szólva az erkölcsösségünk minél magasabb foka elérése, hétköznapi nyelven és kissé jobban részletezve pedig az értékek létrehozása. Értékesnek pedig az számít szerintem, ami erkölcsös, ami segíti az élet fennmaradását.

271.                   --- Az élet rövid, és nekem ezer fontosabb feladatom van még az életemben,  mint hogy a hamis önbecsülésem kényszerének engedelmeskedve hamisságokkal teljen az életem, hamis módokon szerezzek magamnak pl. hamis önbecsülést… A hamis önbecs. k.

272.                   --- Az életnek szüksége van a generáció-váltásra (a halálunkra!!!...), mert különben a mutációk, a rejtett gének aktiválódása stb. nem tudna működni! És ha nem halna meg az előző generáció, akkor pillanatok alatt túlnépesedés jönne létre!

273.                   --- Az ellenfél sározásával elért siker mindig csak talmi, rövidtávú lehet. Valódi sikert csak saját magunk fejlesztésével érhetünk el.

274.                   --- Az ellenvélemény javítja a tisztánlátást. 2016-01-24. Önám.

275.                   --- Az elvtelen karrierista általában az érvényesülése érdekében a közízlésnek akar megfelelni, ami pedig tudjuk, hogy öncsaláson, képmutatáson, öntömjénezésen alapuló tévhit-halmaz. Egyedül csak a művészek mondják ki az igazat („és persze a gyermekek meg a bolondok!”), hát higgyünk a gyermeteg, bolondos, de igaz-szívű művészeknek!

276.                   --- Az ember a rosszat csak kínjában, kétségbeesésében követi el, mert mindig mindenki jót cselekedne, ha ez nem volna oly nehéz. Erk.

277.                   --- Az ember a világnak azért a hányadáért érez felelősséget, amennyit megért belőle. Emiatt létérdekünk, hogy minél többen minél műveltebbek és képzettebbek legyenek. 2015-03-23. Evol.

278.                   --- Az ember élőlény, a vágyai vezérlik, és ezek az élet fennmaradását szolgálják. Emiatt minden, ami az élet fennmaradását szolgálja, örömet, boldogságot okoz, és minden, ami az élet érdekeivel ellentétes, fájdalmat és szorongást… Evol.

279.                   --- Az ember mások kicsinyítésével, rágalmazásával, akár a kiirtásával sem lesz rangosabb, legfeljebb átmenetileg annak látszik. Amint azonban az igazság kiderül, annál alávalóbbnak és nyomorultabbnak fog számítani. Rangosabbá csak magunk javítása árán válhatunk

280.                   --- Az ember születésénél fogva jó, mert az ösztöneink, a vágyaink az evolúciós jutalom-érzések felé hajtják az embert, nem a gonoszság stb. irányába. A gyarlóság persze az ellenkező irányba, de végül mégis gyakran a lelkiismeret győz. Az ember eredendően jó, csak nagyon erős a rosszra, a bűnre vivő csábítás.

281.                   --- Az ember(iség) is mindenben a könnyebb utat választja, mint minden(ki) az élővilágban. Ha az ember(iség) elismerné a gyarlóság (az önszépítő önámítás és a képmutatás kényszere, a hamis önbecsülés és a hamis közösségi érzés kényszere) létét, ezzel saját magát fosztaná meg a rövidebb (de persze, általában csaláson, hamisságon alapuló) út élvezetétől és „kényelmétől”. Viszont a hosszabb út, a jövőbe vezető, végtelen hosszú út megnyílna előttünk. Evol.

282.                   --- Az emberben óriási harc folyik, hogy a legnagyobb gazembereket még embernek tekintse, vagy elfajzott szörnyeknek.

283.                   --- Az emberben ott lakik az Isten is és a sátán is. Az elsőt lelkiismeretnek, a másodikat gyarlóságnak, erkölcsi esendőségnek, a rosszra csábító vágynak hívják. Sát.

284.                   --- Az emberek úgy keringnek saját vélt nagyszerűségük dicsfénye körül, mint az éjjeli lepkék az éjszakai teraszlámpa égője körül; és ugyanúgy bele is halnak…

285.                   --- Az embereket belőled legfőként az érdekli, hogy az ő közösségükhöz tartozol-e. Ha igen, mindent megbocsájtanak neked, de ha nem, akkor semmit sem; akár meg is ölnek…” Falka-öszt. (Közösségi öszt.)

286.                   --- Az emberi élet értelme az erkölcsösség minél magasabb foka elérése, mert emberi viszonylatban az erkölcs az evolúciós siker, az élet fennmaradása legfőbb feltétele.

287.                   --- Az emberi élet fennmaradását elősegíti, ha a lehető leggyorsabban szellemi közkinccsé tesszük az emberi természetről, az emberi személyiségről, az emberi lélekről és lelkiismeretről, tehát az életfenntartó ösztönös késztetéseinkről szerzett ismereteinket! 2021. 01. 22.

288.                   --- Az emberi életnek nincs olyan pillanata, amelyet ne „kísérne figyelemmel” a létfenntartó ösztöneink és az elménk kettőse, és ez mindig eligazít minket arról, mennyire hasznos vagy káros az éppen folytatott tevékenységünk. Minél kedvezőbb az evolúció, az élet folytatása számára az, amit teszünk, annál erősebb a jutalmazó érzés, amelyet cserében kapunk, és minél károsabb a tevékenység (vagy terv, szándék, gondolat!), annál erősebb a bűntető (elrettentő) érzés.

289.                   --- Az emberi erkölcs az én olvasatomban az emberi faj létérdekei mindenek elé helyezése, a legtisztább erkölcs szerintem azt jelenti, hogy minden tőlem telhetőt megteszek az élet fennmaradásáért, tehát nem (csak) az emberi faj, hanem az egész természet érdekeit tartom szem előtt. Az univerzum erkölcse (a teljes világegyetem erkölcse) hasonló lehet, de az univerzumról még nem tudunk eleget, így az érdekeit sem tudom meghatározni. De nagyon valószínűnek tartom, hogy a hamisság önmagunk megítélésében, az egész Univerzumban kerülendő… 2014-12-09.

290.                   --- Az emberi erkölcstelenség az evolúciós jutalom-érzések jogosulatlan megszerzése érdekében létrejött csalási módszereink összessége.

291.                   --- Az emberi érvényesülés legfőbb eszköze a csalás, a hazugság, a megtévesztés, a képmutatás. Így aztán aki nem hazudik, nem csal és nem képmutató, azt hülyének nézik… „Őszinte nincs, csak bolond” – mondja erről a népnyelv… Ez jól mutatja, mennyit ér a közerkölcs… Annyit, amennyit az emberi természet… 2014-11-17. Képm.

292.                   --- Az emberi ész megjelenése hatalmas hamisságot hozott az élő természetbe, az emberi öncsalás-képmutatás képében. Ezt lehazudandó, letagadandó, hihetetlen mennyiségű hazugság, kimagyarázkodás, a másik ember, nép, vallás bűnbakká tétele, csalás stb. keletkezett, főként a társadalomtudományok képzetes harcmezőin. Mikor hagyjuk abba már a hazudozást? Egészen a 3. világháborúig nem; azután meg már úgysem lesz, aki hazudjon… 2016-01-16. Az önszép. önám. k.

293.                   --- Az emberi ész megjelenésével az elme átállt az élvezetek öncélú megszerzésére, azóta az emberi létfenntartó ösztönök nem a létfenntartásra ösztönöznek mindenekelőtt, hanem a kéj, az élvezet, az öröm, a boldogság öncélú megszerzésére. A létfenntartás felelősségét a lelkiismeret vette át… Evol.

294.                   --- Az emberi faj bizonyítottan rosszra csábító természetű, de nem eleve rossz! A rosszaság ott kezdődik, ha valaki nem küzd a rosszra vivő késztetései, az elvtelen élvezetvágya ellen! Emb. term.

295.                   --- Az emberi gyarlóságot, a hamis önbecsülést, az önszépítő önámítást egyszerűen nem lehet leleplezni és létét elismertetni az emberiséggel, mert ezt a tulajdonságunkat annyira letagadja az emberiség, hogy még szavaink és fogalmaink is alig vannak ezek megnevezésére. Mintha az emberiség leghátrányosabb tulajdonsága nem is létezne! Képm.

296.                   --- Az emberi korszak előtt a létfenntartó ösztönöktől csak akkor kapta meg az állat a jutalom-érzést, ha cselekvéssel, tehát ténylegesen teljesítette az ösztönök által kikényszerített feladatokat. Az emberi ész megjelenésével azonban már az elme furfangjai is képesek erre, így cselekvés nélkül, az elme hamisítása, az öncsalás, önbecsapás segítségével is megszerezhetők ezek a hihetetlen kellemes jutalom-érzések, igaz, csak átmenetileg, mert az evolúció nem hagyta magát, és e csalás ellenszeréül megteremtette a lelkiismeretet, mely leleplezi a csalásainkat. Evol.

297.                   --- Az emberi méltóság – a jog a méltóságra, a tiszteletre - a biológiai demokráciából következik, ez azt jelenti, hogy minden embernek születésénél fogva megjár az erkölcsi bizalom, az erkölcsi tiszta lap induláskor, és annak a joga, hogy ezt a lapot csak ő maga szennyezhesse vagy tarthassa tisztán. tehát erkölcsileg tiszta lappal indulhat mindenki.

298.                   --- Az emberi méltóság lényegében az önbecsüléshez való jog, de mivel az önbecsülésünk a gyarlóságunk miatt szinte mindig hamis önbecsülés, ezért az emberi méltóságot úgy is fel lehet fogni, mint az egyén önámításhoz, az önszépítő önámításhoz való jogát.

299.                   --- Az emberi személyiséget szerintem főként az határozza meg, hogy a saját rosszra vivő belső kényszereinek mennyiben képes és hajlandó ellenállni, erkölcsös választ adni. Ennek az ellenállásnak a mértéke az egyén erkölcsösségének a mértéke. Az emberi személyiséghez tartozik az is, hogy ahelyett, hogy szembenézne a hátrányos tulajdonságaival, hibáival, önámítást-képmutatást alkalmaz ezekkel kapcsolatban; az önámítási-képmutatási módok összessége az emberi személyiség meghatározója.

300.                   --- Az emberi személyiségnek a lelkiismerettől független része a tudat, amely az ésszerűségen alapszik, míg az öntömjénezés, az önámítás fölébe nem kerekedik.

301.                   --- Az emberi természet az (emberi faj összes egyedére jellemző) ösztönös késztetések összessége; az emberi személyiség pedig az ezekre adott válaszok milyensége.

302.                   --- Az emberi természet lényege avantgarde-módra: Állandóan átverlek téged és mindenki mást, még magamat is, de ez szigorúan maradjon köztünk!

303.                   --- Az emberi természet rosszra csábítható, rosszra hajló, de mivel lelkiismerete mindenkinek van, így az ember eredendően jó, de legalábbis képes a jóra.

304.                   --- Az emberi természetnek számomra az az egyik legcsúnyább vonása, hogy a nyilvánvalóan értéktelennél és erkölcstelennél sokkal erősebben kiközösíti azt, aki nyilvánvalóan sokkal értékesebb és erkölcsösebb a többieknél. Na persze, ez nem csoda, ha az ember legfőbb érdekérvényesítő módszerét, képességét figyelembe vesszük: a hamis önbecsülést, a nálunknál különbek letiprására irányuló vágyunkat. A hamis önbecs. k.

305.                   --- Az emberi világ bajait az öncélú, élvhajhász, elvtelen élvezetszerzési és örömszerzési kényszer, a szabadjára eresztett vágy okozza. Addig, amíg ezt a tényt az emberiség el nem ismeri, addig még az egyre újabb paradigmákkal sem érdemes vitatkozni, mert a nézeteink gyökere, létrejöttük módja mindig hazug, hamis marad, és a hamis alapon létrejövő gondolat nem vitaképes, akárhogyan cifrázzák és próbálják az erkölcsi felelősséget kisebbíteni. Foglalkozni egyedül az öncélú, élvhajhász, elvtelen élvezetszerzési és örömszerzési kényszerrel és annak megjelenési formáival érdemes; tehát a hamis önbecsüléssel, a hamis közösségi érzéssel és az öncsalással-képmutatással-hazugsággal-hamissággal. A fordulópont az emberiség (és az élő természet, tehát az élet) megmenekülésében az lesz, amikor az emberiség, de legalább a tudomány elismeri az emberi öncsalás létét és mibenlétét, tehát az öncsalás létrejötte okait: a vágyaink eltorzult, öncélúvá és hedonistává vált működését.

306.                   --- Az emberi világban minden az önbecsülés és a közösségi érzés körül forog, és hamisságban, hamis önbecsülésben és hamis közösségi érzésben él mindenki… 2015-10-21. A hamis önbecs. k.

307.                   --- Az emberi viselkedés az emberi egyedet belülről befolyásoló ösztönös késztetések hatására a kívülről őt érő ingerekre adott (gondolati, metakommunikációs, verbális és cselekvésbéli) válasz!

308.                   --- Az emberi viselkedés három tényezője: a: az embert kívülről és/vagy belülről érő ingerek – az inputok; b: az emberi egyed egyénisége (amelyet az egyed jelleme és az általános emberi természet alkot) – ez az emberi egyed „átviteli tényezője”; és c: az egyéntől a fentiek hatására származó gondolati, érzelmi és cselekvésbéli válaszok, reakciók – az outputok, a kimenő jelek.

309.                   --- Az emberiség „erkölcsi fejlődése” odáig ment, hogy már képes lenne saját magát is kiirtani. Nos, mire várunk még?! 2015-02-14

310.                   --- Az emberiség a saját gyarlóságai iránt rendkívül megértő, így aztán a hazugságra, a csalásra, a képmutatásra végtelen sok enyhe kifejezés született... Képm.

311.                   --- Az emberiség csakis valódi demokráciában lesz képes fennmaradni. 2014. 07. 31. Demokr.

312.                   --- Az emberiség ebből a reménytelen helyzetből csak fölfelé menekülhet: az összes emberre kiterjesztve a méltóságot, a jogot, a biztonságot, a bizalmat; új, közös tető alá hozva mindenkit, aki elfogadja az összes többi embert egyenlőnek, a jó életre jogosultnak, látatlanban is jónak és tisztességesnek. Amíg valaki nem válik méltatlanná a bizalomra, meg is kell kapnia azt! Közerk.

313.                   --- Az emberiség elemi érdeke, hogy minden ember a legnagyobb mértékben képzett és tájékozott legyen, mert ezzel a lehető legkisebbre csökkenne az emberiség súlyos alfele, amely így vagy úgy megtorpedózik minden törekvést, amely az emberiség és az élő természet hosszú távú túléléséhez szükséges!!!

314.                   --- Az emberiség erkölcsi válságából a kiutat nem mások megalázása, kicsinyítése, hanem saját magunk felemelése, fejlesztése jelenti. Ehhez az önismereten, az önkritikán és az önmérsékleten át vezet az út.

315.                   --- Az emberiség legfőbb kérdései: Hol nagy érték a napfény? Hát ahol nagyon ritkán süt a nap. És hol nagy érték a tisztesség? Hát az emberi társadalomban, ahol igen kevés van belőle. És miért van kevés belőle? Hát azért, mert a legnehezebb tisztességesnek lenni. És miért a legnehezebb tisztességesnek lenni? Hát azért, mert ehhez önmagunkon kellene uralkodnunk, illetve hibáinkat, hiányosságainkat, bűneinket elismernünk (amit a hamis önbecsülésünk kényszere egyszerűen megtilt). Akkor tehát milyen az emberi természet? Eleve rosszra vivő… Azt jelenti ez, hogy rossznak is születünk? Nem, de a velünk született ösztönös késztetéseink rosszra vivők, és csak a legjobbak tudnak ennek ellenállni. Ezek az erkölcsös emberek. 2014-12-26. Fil.

316.                   --- Az emberiség megmaradása legfőbb feltétele az, hogy megalkossuk a közös, emberiségi szintű erkölcs fogalmát és az emberiség közös értékrendjét.

317.                   --- Az emberiség megmaradása legfőbb feltétele az, hogy megalkossuk a közös, emberiségi szintű erkölcs fogalmát, és tudatosítsuk mindenkiben, hogy globálisan érvényesülhessen. 2016. 01. 20. Erk.

318.                   --- Az emberiség olyan, mint egy emberi test. Hiába nagyon fejlett az agya, az izmai, ha egyszer a feneke akkora, hogy alig képes mozogni. Vagyis: Az alul lévő tömegek felemelése nélkül soha nem lesz igazi fejlődés. Minden szempontból biztosítani kell az alul lévők esély-egyenlőségét. Mindenfajta elitizmus erkölcstelen és végzetes.

319.                   --- Az emberiség története az önámítás és a képmutatás "fejlődése" története. A legjobban ez az újkori filozófián mérhető le.

320.                   --- Az emberiség túlélése a korlátlan és ingyenes oktatás mielőbbi bevezetésétől és az erkölcsfilozófia átalakításától függ! Az erkölcs és bármely emberi tevékenység és vonatkozás csak az evolúció, az élet fennmaradása fényében nyeri el értelmét!

321.                   --- Az emberiség választhat: vagy megküzd az életéért, vérrel-verejtékkel jobb, erkölcsösebb útra térvén, vagy vígadva - az erkölcsi fertőben lubickolva -  sűllyed a világgal együtt a pokolba… 2016-01-16, Erk., Önbecs. k.

322.                   --- Az emberiség, bármely ember belemegy bármilyen aljasságba, csak ki ne derüljön, hogy mennyire önámító és képmutató, hogy mennyire az öncélú, elvtelen, élvhajhász élvezet- és örömszerzési kényszer, az öncélú vágy  vezérli. A hamis önbecs. k.

323.                   --- Az emberiség, ez az időtlenül vén, megcsontosodott jellemű kéjenc, mindent inkább elvisel (a diktatúrát, háborút, éhezést és nélkülözést…), csak ne kelljen a saját, gyarló, erkölcsileg esendő, az öncélú, elvtelen, élvhajhász örömszerzési kényszerén alapuló természetével szembenéznie… 2015-11-8. Az önszépítő önám. k.

324.                   --- Az emberiséget már csak egy nagymértékű erkölcsi fejlődés mentheti meg a végtől. Ezt pedig a gyakorlatban nem tudjuk máshogy elérni, mint hogy a világ minden döntési helyén afféle  (népszavazáson megválasztott tagokból álló!) Bölcsek Tanácsát (Civilek Tanácsát stb.) állítunk fel a meglévő döntési testületek, pozíciók mellé. Ezek a Tanácsok aztán később teljesen átvehetik a döntés jogát, vagy legalábbis vétó-joguk lenne idővel.

325.                   --- Az emberiséghez és a saját szűkebb közösségünkhöz csak feltétlen önfeláldozással szabad közelíteni.

326.                   --- Az emberiségnek az úgynevezett sátánra óriási szüksége van, mert annak a gonoszsága mellett minden ún. emberi gyarlóság eltörpül, az ember a sátánhoz képest  kifejezetten erkölcsös és rokonszenves lény... Sát.

327.                   --- Az embert a nagyobb esze különbözteti meg az állatoktól, de erkölcsileg messze elmarad tőlük, mert az állatok mindig engedelmeskednek az evolúciónak az ösztönök formájában megjelenő parancsainak, míg az embernél ez az egyéni önzés és a miatt szinte soha nem teljesül... (megjelent kb. 2015. 04. 02. Erk.

328.                   --- Az embert nézd, ne a bőre színét! 2014-12-14. Kirek.

329.                   --- Az empátiának, az irgalomnak, a megértésnek a feltétele annak az elfogadása, hogy az emberi természet mindannyiunkra nézve ugyanazokkal az ösztönös kényszerekkel jár, és ezeknek a kényszereknek a mibenléte, működése, hatása ránk egyformán hat. Ezt megértve sokkal könnyebben ébred bennünk irgalom a rosszaság, gonoszság iránt…

330.                   --- Az erkölcs a gyakorlatban az egyént magába foglaló csoport érdekeinek való megfelelést jelenti. Valójában az erkölcs a teljes élővilág szolgálatát jelenti. Minél nagyobb közösséget tekint a sajátjának az egyén, erkölcsei annál inkább megközelítik a valódi, eszményi erkölcs fogalmát.

331.                   --- Az erkölcs a legnagyobb luxus és a legnagyobb virtus, mert a világ legnehezebb feladata erkölcsösnek lenni!

332.                   --- Az erkölcs a lehetséges legjobb közös nevező az összes ember számára, még ha ezt így ma még senki nem mondja is ki ilyen nyíltan. Sőt: Az erkölcs az evolúció, az élet fennmaradása legfőbb záloga, és így ez az egész eszmefuttatás is egyértelműen bizonyítja, hogy az erkölcs nem csoport-fogalom, hanem az egész emberiségre érvényes, oszthatatlan, egységes jelenség.

333.                   --- Az erkölcs a létfontosságú küzdelmünk saját elfajult vágyaink ellen, és azt a rombolást ellensúlyozza, amelyet az ember hedonista, opportunista, hazug, önámító-képmutató természete, élvezethajszolása okoz az evolúció hatékonyságában, ezáltal az élet fennmaradása esélyeiben."

334.                   --- Az erkölcs a mai paradigma szerint a közösségünkhöz való igazodást, hűséget jelenti. Ez még rendben is volna akkor, ha az egész emberiséget, sőt, az egész élővilágot tekintenénk a közösségünknek, és az ő érdekeit (a mi érdekeinket!!!) néznénk, vagyis igazságosak, becsületesek lennénk egymáshoz… 2014-10-. Erk.

335.                   --- Az erkölcs a megérdemelten megszerzett és az érdemtelenül ellopott örömök közti különbség!

336.                   --- Az erkölcs a mostani felfogás szerint az egyént magába foglaló közösség érdekeinek és szokásainak való megfelelést jelenti. Valójában az erkölcs a teljes élővilág szolgálatát jelenti. Minél nagyobb közösséget tekint a sajátjának az egyén, erkölcsei annál inkább megközelítik a valódi, eszményi erkölcs fogalmát.

337.                   --- Az erkölcs a rosszra csábító ösztönös késztetések, az erkölcstelen „könnyebb út” választása elleni küzdelem, az a törekvésünk, amellyel az öncélú élvezethajszolás, a vágyaink önállóvá válása, elhatalmasodása ellen fellépünk. Az erkölcs a létfontosságú küzdelmünk saját elfajult vágyaink ellen, és azt a rombolást ellensúlyozza, amelyet az ember hedonista, opportunista, hazug, önámító-képmutató természete, élvezethajszolása okoz az evolúció hatékonyságában, ezáltal az élet fennmaradása esélyeiben."

338.                   --- Az erkölcs a tisztességgel együtt járó nehézségek, kockázatok, áldozatok felvállalása, az erkölcstelenség pedig az erkölcs (a tisztesség) látszatának a megteremtése, a nehézségek, áldozatok vállalása helyett.

339.                   --- Az erkölcs az eddigi gyakorlatban az egyént magába foglaló csoport érdekeinek való megfelelést jelenti. Valójában az erkölcs a teljes élővilág szolgálatát jelenti. Minél nagyobb közösséget tekint a sajátjának az egyén, erkölcsei annál inkább megközelítik a valódi, eszményi erkölcs fogalmát.

340.                   --- Az erkölcs az evolúció érdekeit, az életet, a közösséget védi, az erkölcstelenség pedig az egyéni önzés, az életre való alkalmatlanság megnyilvánulása. Az élet fenntart.

341.                   --- Az erkölcs egyik rövid meghatározása nálam: „Az erkölcs a rosszra vivő ösztönös késztetések, az erkölcstelen „könnyebb út” választása elleni küzdelem.”

342.                   --- Az erkölcs emberiségi érvényességű fogalom, hiszen az evolúció nem népenként, kultúránként, hanem emberiségre szabottan alakult ki, és Konrad Lorenz meghatározása is ezt erősíti meg (miszerint azok a kulturális vonások, amelyek minden kultúrában megjelennek, öröklött vonások. Tehát a lelkiismeret is ilyen, mely a létfenntartó ösztönök késztetései következtében az erkölcsösség irányába lökdös minket, mert az erkölcs a fennmaradás, az evolúció legfőbb feltétele, tehát emberiségi léptékű fogalom. Szerintem. 2016. 06. 05.

343.                   --- Az erkölcs fogalma nálam: „Az erkölcs a rosszra vivő ösztönös késztetések, az erkölcstelen „könnyebb út” választása elleni küzdelem, az a törekvésünk, amellyel az öncélú élvezethajszolás, a vágyaink önállóvá válása, elhatalmasodása ellen fellépünk. Az erkölcs a létfontosságú küzdelmünk saját elfajult vágyaink ellen, és azt a rombolást ellensúlyozza, amelyet az ember hedonista, opportunista, hazug, önámító-képmutató természete, élvezethajszolása okoz az evolúció hatékonyságában, ezáltal az élet fennmaradása esélyeiben."

344.                   --- Az erkölcs fogalma: felvállalni mindazokat a nehézségeket, amelyek szükségesek az élet fennmaradásához, vagyis az erkölcs az élet fennmaradása érdekében tett önkorlátozások összessége.

345.                   --- Az erkölcs fogalmába a fajon belüli szolidaritás (a globális szolidaritás) is beletartozik. Ez azonban szinte teljesen hiányzik. Ebből is látszik, mennyire elaljasodott az ember.

346.                   --- Az erkölcs fordítva arányos az önámításunk mértékével és egyenesen arányos azzal, amilyen mértékben hallgatunk a lelkiismeretünk szavára.

347.                   --- Az erkölcsi útválasztás helyességét mindig a legnagyobb élő egység, az élő természet fennmaradása igényeihez kell mérni!

348.                   --- Az erkölcsösség a szépség egyik forrása.

349.                   --- Az erkölcsösség mértéke egyénenként változik, és az emberi személyiség legfontosabb ismérve.

350.                   --- Az erkölcsösség mértékét, az ember értékét az határozza meg, hogy valaki milyen mértékben engedelmeskedik a lelkiismerete, vagyis az életfenntartó ösztönei utasításainak. És mivel lelkiismerete minden embernek van, így a vallástalan ember is lehet éppen olyan erkölcsös, értékes, mint egy vallásos ember!

351.                   --- Az erkölcsösség ott kezdődik, ha valaki felvállalja a bűnösségét. Immanuel Kant

352.                   --- Az erkölcsöt szerintem azért misztifikálják és tolják át a metafizikai (transzcendens, képzelt) szférába, hogy ne kelljen az erkölcsi követelményekkel szembenézni. Így eleve megfoghatatlan jelenségnek állítják be. Pedig az erkölcsnek nagyon egyszerű, de magasztos célja van: hogy az élet fenntartását segítse. És egyáltalán nem transzcendens jelenség az erkölcs, hanem a létfenntartó ösztöneink rosszra csábító késztetéseivel szemben tanúsított ellenállásunk. Erk.

353.                   --- Az értékes ember hitvallása: Az élet rövid, és nekem ezer fontosabb feladatom van még az életemben,  mint hogy a hamis önbecsülésem kényszerének engedelmeskedve hamisságokkal teljen az időm, és hamis módokon szerezzek magamnak hamis önbecsülést…

354.                   --- Az érvényesülés pofonegyszerű, ha az erkölcsi elveket sikerül figyelmen kívül hagyni.

355.                   --- Az érzelmeink mind az ösztöneink termékei. Az érzelmeink, a hangulatunk mind attól függ, hogy mennyire teljesítjük az ösztöneink, a lelkiismeretünk késztetéseit, mennyire vagyunk hasznosak az evolúció, az élet fennmaradása számára. Tehát minden érzelmünket ez határozza meg.

356.                   --- Az eszmények olyanok az ember számára, mint a ló szája elé tartott zabos-zsák... A(z ösztönös) kényszer pedig mint a szomjúság és az éhség, nehéz ellenállni neki. A lelkiismeret a gazda, az ostor pedig a lelkiismeret-furdalás, amelyet egy ideig el lehet kerülni, de a gazda és az ostor elől nem tudsz elmenekülni... 2015-09-13. Lelkiism.

357.                   --- Az evolúció az ÉLET szakadatlan küzdelme a fennmaradásért. Mindig az erősebb, az életképesebb egyed (ezáltal faj) marad fenn, és viszi tovább az életet. Az ember megjelenése óta viszont az evolúció az emberben zajlik, az emberben küzd az erkölcs az erkölcstelenséggel, és ha az erkölcs győz (tehát, ha az igazságon alapuló döntések győznek a csaláson alapuló döntésekkel szemben), akkor továbbmehet az evolúció. Jelenleg sajnos az erkölcs, és így az ÉLET fennmaradása áll vesztésre… Evol.

358.                   --- Az evolúció fogalmához: a kérdés az, hogy megvalósítható-e, hogy az élet érdekei védelmét ne a szellemileg, hanem a szellemileg ÉS erkölcsileg élen járó emberek képviseljék.

359.                   --- Az evolúció hajója az emberi hamisság megjelenésével léket kapott. De a lelkiismeret formájában a természet még el tudott helyezni bennünk egy titkos biztosítékot, amely, visszahozván az embert az öncsalás-képmutatás hazugságaiból a valóság talajára, lehetőséget ad nekünk a túlélésre. A lelkiismeret az evolúció léket kapott hajóján a lék-elzáró dugó. 2016-01-18. Evol.

360.                   --- Az evolúció szerintem azt az önműködő folyamatot jelenti, amelynek során az élő természetben az egyedek és általuk a fajok alkalmazkodnak a mindenkori külső körülményekhez, ezáltal biztosítva az élet fennmaradását. Ezt az igen hatékony alkalmazkodást az egyedeket fenntartó számtalan élő alrendszer végzi azáltal, hogy önműködő szabályozási körök működnek bennük, az egyes sejtek DNS-étől kezdve a többszintes evolúcióban megvalósuló elvi automatizmusokig, mint a "Darwin-gépek". Az evolúció az élet legátfogóbb folyamata, az evolúció maga az élet.

361.                   --- Az evolúció, az élet fennmaradása érdekeit nem a szellemileg legfejlettebb emberek, hanem az erkölcsileg legelöl állók képviselik, mert az élet fennmaradásához a valóság talaján kell állnunk, ezt pedig az erkölcs biztosítja, nem a szellem. Másképpen: az emberség nem az okosságban, hanem az erkölcsben mutatkozik meg. (Megjelent a fb-oldalamon 2019. 01. kb. 29-én)

362.                   --- Az evolúciós jutalmazó érzéseket akkor kapjuk meg, ha jók vagyunk. Tehát az ember nem lehet eredendően rossz, mert az emberi természet eleve a jóra ösztönöz, még akkor is, ha nagy a vágyaink rosszra csábító hatása.

363.                   --- Az igaz ember az, akinek a lelke tiszta fehér vászonba öltözött, legyen bár kopott ruhájú és szegény. A csőcselék pedig az, akit más ellen lehet uszítani, járjon bár szép ruhában és legyen bár gazdag. Erk.

364.                   --- Az igaz szó talán lecsendesíthetné ezt a háborgó hazugságtengert, de nincs, aki kimondja… De ha lenne is, nem biztos, hogy bárki meghallgatná is…

365.                   --- Az igazán bátor még azt is elviseli, ha a gyávák legyávázzák. A gyáva viszont mocskolódik, rágalmaz, följelent, akár gyilkol is attól való félelmében, hogy kiderül gyávasága.

366.                   --- Az igazi béke nem csupán a feszültség hiánya, hanem az igazság jelenléte. Martin Luther King 2014-11-22

367.                   --- Az igazi kert olyan, mint a tarka rét, minden szabadon nőhet… A képmutatóké viszont rendezettebb, mint a trónszékig futó 30 méteres szőnyeg kifésült rojtjai… Képm.

368.                   --- Az igazság a másik fél érdekei figyelembe vétele, egyetemes értelemben pedig az igazság a teljes élővilág érdekei figyelembe vétele.

369.                   --- Az igazság a valóság talaján áll, és mereven ragaszkodik a valós helyzethez, tényekhez

370.                   --- Az igazság az, amit a lelkiismereted diktál, mert a lelkiismeret az egész élővilág evolúciós érdekképviselője. 2015-03-18. Lelkiism.

371.                   --- Az igazság emberi viszonylatban az, amit a lelkiismeretünk diktál, és ami kedvező az élet fennmaradása szempontjából. Általánosságban pedig az igazság az összes fél érdekei figyelembe vétele, a teljes igazság pedig a teljes élővilág érdekei figyelembevétele. 2015-04-02. Igazs.

372.                   --- Az igazság és az erkölcs az annyira áhított emberiségi közös értékrend alapja.

373.                   --- Az igazság és az erkölcs nem mennyiségi, hanem lelkiismereti kérdés.

374.                   --- Az igazság felmutatásával hatalmat szerezni nem lehet. Kínzatást, kerékbetöretést, keresztrefeszíttetést annál inkább… Igazs.

375.                   --- Az igazság is csak ott érvényesül legtöbbször, ahol nagyobb nyereséget hoz az egyénnek, mint a hazugság...  Nyilván a gyarló, esendő közerkölcs nyomása, befolyása miatt… Igazs.

376.                   --- Az igazság nem tömegbázis vagy szavazói bázis kérdése. 2016-01-17. Igazs.

377.                   --- Az igazság nyers és cicomátlan! Seneca

378.                   --- Az isten, a lelkiismeret és az evolúció elnevezés lényegében mind ugyanazt a jelenséget takarja, az élet küzdelmét a fennmaradásért.

379.                   --- Az ostoba akkor is ostoba marad, ha a világ összes, nála okosabb emberét kiirtja. Legfeljebb attól kezdve ő lesz a legokosabb hülye. (2014-10-30)

380.                   --- Az ostobában az a legszörnyűbb, hogy soha nem képes belátni, hogy ostoba… (Ismeretlen szerző)

381.                   --- Az önáltatás, a gyarlóság, az emberi természet ködfalat állít a megismerés elé. Az önszépítő önám. k.

382.                   --- Az önámítás az emberi ész megjelenése után megnövekedett megtévesztési képességünk, amely csalás, öntömjénezés, a valóság meghamisítása árán is igyekszik kielégíteni az önbecsülési kényszerünket.

383.                   --- Az önámítás nem más, mint lelki önkielégítés. 2016. 01. 24. Erk.

384.                   --- Az önámítás olyan elemi erejű, hogy bárkit nagyon nehéz, az elvetemült embert pedig végképp lehetetlen meggyőzni arról, hogy létezik a gyarlósága, az erkölcsi esendősége, tehát az ösztönös öncélú, elvtelen, élvhajhász élvezet- és örömszerzési kényszere. Egyedül a lelkiismeretben bízhatunk, ezt pedig főként csak a művészet, a katarzis képes erősíteni. Emiatt szerintem sokkal fontosabb a művészeti nevelés, mint bármilyen más képzés. És emiatt a szívünk és a lelkünk a legfontosabb részünk… 2015-04-08. Az önszépítő önám. k.

385.                   --- Az önámítás saját magunk jogtalan fényezése és mások igazságtalan, aljas alázása, kicsinyítése.

386.                   --- Az önámítás: az az ösztönös kényszerünk, amely az önbecsülési kényszert és a közösségképzés kényszerét az emberi ész megjelenése után megnövekedett megtévesztési képességünk segítségével csalás, öntömjénezés, a valóság meghamisítása árán is kielégíteni igyekszik. Az önámítási-képmutatási kényszerünk ennek érdekében a társadalmi riválisaink társadalmi megítéltetését lealacsonyítja, bűnbakká teszi őket, értékeiket, érdemeiket igyekszik porrá zúzni, kirekeszteni a saját közösségükből. Az önámítás-képmutatás kényszere, az általa okozott csalás, aljasság a közvetlen oka tehát minden bűnünknek. Emiatt az emberi erkölcs egyenlő az önámítási-képmutatási kényszerünk elleni küzdelmünkkel, mértéke ennek a küzdelemnek a hevességével arányos. Önám. k.

387.                   --- Az önámítási kényszer, a hamis önbecsülés kényszere és a hamis közösségi érzés kényszere olyan elemi erejű, hogy bárkit nagyon nehéz, az elvetemült embert pedig végképp lehetetlen meggyőzni arról, hogy léteznek ezek a hamisságra, a rosszra csábító kényszerei. Egyedül a lelkiismeretben bízhatunk, ezt pedig csak (a katarzis által) a művészet, és a hiteles, jó példa képes erősíteni. És emiatt a szívünk és a lelkünk a legfontosabb részünk… 2015-04-08. Az önsz. önám. k.

388.                   --- Az önámítás-képmutatás, az általa okozott csalás, aljasság a közvetlen oka minden bűnünknek. Emiatt az emberi erkölcs egyenlő az önámítási-képmutatási kényszerünk elleni küzdelmünkkel, mértéke ennek a küzdelemnek a hevességével arányos.

389.                   --- Az önámításunkkal a lelkiismeretünk tart egyensúlyt.

390.                   --- Az öncélú, elvtelen élvhajhász élvezet- és örömszerzési kényszerünk (a vágy…) a saját sátánunk, a lelkiismeretünk pedig a saját istenünk… 2015-10-21.

391.                   --- Az öncsalás, a gyarlóság olyan erős bennünk, hogy annak a falát áttörni észérvekkel nem lehet, erre csakis a művészet által előidézett katarzis képes (vagy egy világkatasztrófa, esetleg a szeretet és a hála)…

392.                   --- Az önszépítő önámítás a mi aljas fogadatlan prókátorunk. Az önsz. önám. kénysz.

393.                   --- Az önszépítő önámítás az emberi személyiség részegsége…

394.                   --- Az önszépítő önámítás megrészegíti az emberi személyiséget, elveszi a józan ítélőképességet és nyilvánosan megaláz. Az önszép. önám. k.

395.                   --- Az öntranszcendencia, az önmeghaladás, az önmagunkon való túllendülés fogalma: Mára a hivatalos filozófia (pl. prof. C. A. Vogler, Univ. Chicago) arra jutott, hogy a boldog és az elégedetlen ember között az a legnagyobb különbség, hogy az előbbi túl tudott lendülni önmagán. Ez örvendetesen egybecseng azzal, amelyet Jézus szájába adtak a Biblia írói: „Aki engem követni akar, annak meg kell tagadnia magát!” De hogy mi az bennünk, amin túl kell lendülnünk, amit meg kell tagadnunk magunkban, azt egyik megfogalmazás sem magyarázza el. Én arra vetemedtem, hogy meghatároztam ezt a megtagadandó, akadályt képező tulajdonságot, és ezzel egy szinttel lejjebb ástam az emberi természetben. De még ennél is lejjebb merészkedtem, és megkerestem azokat az okokat, amelyek ennek, a hamis önbecsülés ösztönös kényszerének a létrejöttéhez vezettek. És mivel szerintem a hamis önbecsülés kényszerét a bennünk élő ösztönös önbecsülési kényszer hatására az ösztönös önámítási kényszer hozza létre, az öntranszcendencia lényegében az önámítási kényszerünkön, az önámításunkon, hétköznapi nyelven a gyarlóságunkon való „túllendülést”, az önámítási kényszerünk „megtagadását” jelenti. Lényegében az öntranszcendencia erkölcsi ugrást, többletet jelent a korábbi állapothoz képest.

396.                   --- Az öregedésre evolúciósan szükség van, és minél életképesebb, alkalmazkodóbb egy faj, annál hosszabb élettartamot enged meg számára az evolúció. Nagyon primitív fajoknak nagyon rövid élet és nagy egyedszám szükséges, hogy az új generációban megjelenő véletlen mutációk révén a faj a primitívsége ellenére is képes legyen alkalmazkodni a külső-belső változásokhoz.

397.                   --- Az öregség rákényszerít az erkölcsi fejlődésre! 2016-01-23. Erk.

398.                   --- Az örökítő-anyagunkban lényegében az egész élővilág benne van, különben miért félnénk "ösztönösen" a kígyótól, a póktól stb.?

399.                   --- Az őszinte mind bolond! - tartja a néphit. Nos, ennyit az emberi természetről és a néphit igazságos mivoltáról… 2015-10-09. Emb. term.

400.                   --- Az ösztönös kényszerek, ha megértjük működésüket, idővel részben akaratilag is kézben tarthatók lesznek. Innen már csak egy ugrás az új filozófiai paradigma, mely végre globális, egységes értékrendet  fog kínálni. 2014-12-2

401.                   --- Az új paradigma eddig mindig az öncélú, elvtelen, élvhajhász örömszerzési kényszer, az önámítás és a képmutatás legújabb fajtáját jelentette egyúttal.

402.                   --- Az új társadalomtudományi paradigma legtöbbször csupán az öntömjénezés, az önámítás és a képmutatás legújabb fajtája. 2016. 05. 08.

403.                   --- Az ún. „emberi tartás” az erkölcsösség megnyilvánulása. Ha a tartás nem az erkölcsösséghez igazodik, akkor csak a képmutatás egy fajtája!

404.                   --- Az ún. „jó szónok” azt mondja, amit elvárnak tőle, a becsületes szónok a lelkiismerete szerinti igazságot, de a helyes út kijelölése sohasem népszerű feladat az út viszontagságai miatt… 2015-06-26. Lelkiism., Helyes út

405.                   --- Az uszítók gyártják a gyűlölködőket, azok pedig az ellenséget, a bűnbakokat... 2014-10-07. Bűnbakképz. Képm.

406.                   --- Az útválasztás helyességét mindig a legnagyobb élő egység, az élő természet fennmaradása igényeihez kell mérni!

407.                   --- Az ügyesség nem aljasság és a mamlaszság nem erény!

408.                   --- Az, ha valaki nem képmutató, még nem jelenti azt, hogy hülye, hogy „még annyi esze sincs, hogy ’normálisan’ viselkedjen”. Lehet, hogy csak érti az emberi természetet, és szégyellné magát, ha csaló-hazug-képmutató módra viselkedne. Lehet, hogy egyszerűen csak tisztességes ember. Képm.

409.                   --- Az, hogy a rosszak érvényesülni tudnak, főként a társadalom, az emberiség -- az ember! -  szégyene! Efft, Erkölcs

410.                   --- Az, hogy az embernek a tiszta lelkiismeret a legnagyobb érték, a legnagyobb jutalom (érzés), a legvonzóbb, legkívánatosabb érzés, azt bizonyítja, hogy az ember eleve jónak van megalkotva, az ember eredendően jó!

411.                   --- Azért létezik a hatalom, mert mi, emberek olyanok vagyunk, amilyenek vagyunk. Hamis úton járó választók hamis úton járó hatalmat akarnak. Hat.

412.                   --- Azért misztifikálják az erkölcsöt és tolják át a metafizikai (transzcendens, képzelt) szférába, hogy ne kelljen az erkölcsi követelményekkel szembenézni. Így eleve megfoghatatlan jelenségnek állítják be. Pedig az erkölcsnek nagyon egyszerű, de magasztos célja van: hogy az élet fenntartását segítse. És egyáltalán nem transzcendens jelenség az erkölcs, hanem a létfenntartó ösztöneink félre siklott, rosszra csábító változatai késztetéseivel szemben tanúsított ellenállásunk. 2015-10-22. Erk.

413.                   --- Azért nincsenek tisztességes politikusok, mert rendes ember nem áll sem bohócnak, sem martalócnak. Ha meg mégis, akkor nagyon hamar kicsinálják, mert a rendes ember annyira fölötte áll a politikusoknak, hogy nem tűrik el maguk között. És nem mellékesen, a rendes embert a gyarló-képmutató társadalom sem tűri el a tőle, miatta várható magasabb erkölcsi követelmények miatt. 2015-10-22. Erk.

414.                   --- Azok a kiadványok népszerűek, amelyek nem támasztanak erkölcsi követelményeket a T. Társadalommal szemben!

415.                   --- Azt a vitát, hogy a jóság vagy a gyarlóság ereje a nagyobb, főként az fogja eldönteni, hogy képesek leszünk-e a Földet a saját kártevésünktől megmenteni... Gyarl.

416.                   --- Azt a vitát, hogy a jóság vagy a gyarlóság ereje a nagyobb, többek közt az fogja eldönteni, hogy képesek leszünk-e az összes tömegpusztító fegyvert megsemmisíteni, és teljes garanciát létrehozni arra, hogy soha senki többé ne hozhasson létre ilyen eszközt.

417.                   --- Azt az ösztönt, amely a minél magasabb rang elérésére ösztönöz, úgy neveztem el érthető okokból, hogy önbecsülési kényszer, ezt a köznapi nyelvben talán az öntudat, önérzet fogalmával lehet azonosítani. Ez a létező legerősebb ösztönünk, és szerintem erőssége az életösztönnel vetekszik, nem véletlenül. Népies nevén az önérzet, az öntudat, tudományos nevén az én-tudat.

418.                   --- Azt mondják, hogy Isten szereti a jókat és ezt azzal mutatja meg, hogy megpróbáltatásokat bocsájt rájuk. Valójában pedig szerintem az, aki jó, mert a lelkiismerete szerint él, az törvényszerűen kerül összeütközésbe a társadalommal, mely emberekből áll, a gyarló, képmutató, csaló, rosszra vivő, mindig a könnyebb és nem a helyes utat követő emberi természettel megverve. 2014-08-05. Emb. term., Helyes út

419.                   --- Azt, hogy ki a bolond, nem a százszoros többségben lévő, magát rendes, normális embernek tartó többség dönti el. Az igazság és az erkölcs nem mennyiségi, hanem lelkiismereti kérdés.

420.                   --- Azzal, ha engem megalázol, te még az maradsz, aki vagy, egy grammal sem több… 2015-01-10. Önám.

421.                   --- Bár ma már ismert a legújabb kutatásokból, hogy a génjeinkre hatnak a gondolatok is, de úgy látszik, még ez sem elég gyors ahhoz, hogy az erkölcsi szempontok kellő iramban öröklődjenek, így a tudományos-technikai eredmények által okozott megsemmisítő képesség növekedése egyre jobban lehagyja az erkölcs növekedését, fejlődését. Ez okozza a mai végveszélyt az emberiség számára. Meggyőződésem, hogy ha minél több emberrel, minél gyorsabban és minél nagyobb mélységben megértetnénk, hogy milyen is valójában és hogyan is működik az emberi természet, akkor erősebb bevésési hatást tudnánk kifejteni a génjeinkre, így sokkal több lenne az esélyünk a megmaradásra. Öröklődés, gének, DNS

422.                   --- Bárki, aki nem művész (pl. a hivatalos filozófusok!...), az általában az érvényesülése érdekében a közízlésnek akar megfelelni, ami pedig tudjuk, hogy túlnyomórészt az öncsaláson, képmutatáson, öntömjénezésen alapuló tévhit-halmaz. Egyedül csak a művészek mondják ki az igazat („és persze a gyermekek meg a bolondok!”), hát higgyünk a gyermeteg, bolondos, de igaz-szívű művészeknek!

423.                   --- Bárki, bárhol, bármikor boldog lehet, ha elég erkölcsös ahhoz, hogy belássa a hiányosságait, felmérje valós képességeit, lehetőségeit, és a céljait a lehetőségeihez tudja igazítani. 2014. 11. 26.

424.                   --- Bírálni a rossz emberek is tudnak; segíteni csak a jó emberek szoktak.

425.                   --- Bírálni könnyű, építeni nehéz. A csupasz bírálat nem visz előre, annál inkább a fáradságos építkezés. 2014-10-25

426.                   --- Boldog és szabad csak az lehet, aki az önbecsülését jogosan, saját érdemei, értékei segítségével szerezte. Boldogs.

427.                   --- Buddha tanítása szerint a vágyainktól meg kell szabadulnunk, a tökéletes vágytalanság a boldogság (feltétele). A baj ezzel csak az, hogy a vágyaink ösztönzése nélkül nem működnek a létfenntartó ösztöneink… De ha úgy fogalmazunk, hogy azokat a vágyainkat kell megszűntetnünk, amelyek „az erkölcsi könnyebb út” igénybevétele árán is ki akarnak elégülni, és bármilyen erkölcstelenség árán is kényszerítenének minket az evolúciós jutalom-érzések megszerzésére, akkor igen, ezeket a rosszra vivő vágyainkat, rosszra vivő kényszereinket igenis meg kell szűntetnünk. Tehát eredeti formájában ez a buddhista mondás idejétmúlt, már nem elég pontos!

428.                   --- Csak a művész az, aki az embereknek a szemébe meri mondani, milyen sanda és hamis is az emberi természet. Emiatt a jó filozófusnak egyben tiszta lelkű művésznek is kell lennie, különben nem meri kimondani az igazat az emberi természetről. Fil.

429.                   --- Csak akkor nyílik esély számunkra, ha a hibát nem a másikban, hanem saját magunkban és az egységes emberi természetben keressük.  2014-10-14. Emb. term.

430.                   --- Csak akkor van esélyünk hosszú távon, ha elegen érezzük a legszűkebb hazánknak az egész Földet és legkedvesebb földinknek az összes embert... A közösségünk kitágult és a Föld összement! Karnyújtásnyira, billentyűzetnyire van ma már mindenki. Fogjuk meg hát egymás kezét mindannyian, és becsüljük meg egymást! Megéri! A legmagasabb erkölcsi szinvonalon álló ember nyilván az egész emberiséget, a globális emberi közösséget, sőt a legkiválóbbak a teljes élővilágot, az élő természetet tekintik a saját közösségüknek! (2017. 02. 11. fb. idővonal) Erk.

431.                   --- Csak az képes az irgalomra, aki elfogadja a saját hibáit, hiányosságait és elismeri a bűneit! Tehát az erkölcsös ember. Az irgalom másik alapfeltétele az, hogy az egyén tisztában legyen azzal, hogy minden ember ugyanazoktól a rosszra vivő ösztönös késztetésektől szenved, mint ő, és az így keletkező együttérzés elősegíti az irgalom létrejöttét.

432.                   --- Csak egyetlen módon tudsz a maffia, a diktatúra vagy bármely egyéb káros társadalmi jelenség  fölé kerekedni: a tisztességeddel. 2015-03-06. Erk.

433.                   --- Dawkins szerint a természet az „önző génekkel” úgy tolt ki, hogy egy hajóba rakta őket a versenytársakkal, és azután már „egy hajóban eveztek”, így kellene valahogy elvenni a nacionalizmus élét is, de ehhez a gazdagabb országoknak szolidaritást kellene vállalniuk a szegényebb népekkel, régiókkal. Tehát a nacionalizmustól csak „előre meneküléssel” lehetne megszabadulni, úgy, hogy az egész emberiségből egyetlen nemzetet képező közösséget hozunk létre!

434.                   --- Demokrata csak rendes ember lehet. Demokr.

435.                   --- Egy biztos: Mivel ember az embert, nép a népet, vallás a vallást stb.tartósan nem győzheti le (hiszen az emberi elme lakozik mindenkiben), legfeljebb az ingát átmenetileg saját maga felé lendítheti ki, így nem a konfrontáció, hanem a szolidaritás a megoldás! Szolidar.

436.                   --- Egy ember társadalmi tekintélye származhat a saját értékességéből, vagy sajnos, ezerszer inkább abból, ha elnézi, sőt kiszolgálja a társadalmi képmutatást, az erkölcsi esendőséget. 2016. 04. 13. Gyarl.

437.                   --- Egy érv az ellen, hogy „minden a könnyebb utat keresi, a víz is lefelé folyik stb., és emiatt kár az emberen a tisztességet megkövetelni”: tehát ezek szerint lopni is szabad? Rabolni is szabad? Hazudni is szabad? Hiszen ezek mind egyfajta könnyebb utat biztosítanak az érvényesüléshez az elkövető számára!

438.                   --- Egy híres és köztiszteletnek örvendő személyiség mondta az újságírás titkáról: csak annyi, hogy az igazat kell írni (vagyis nem szabad hazudni, csalni…)… A sikeres kereskedés titka pedig köztudomásúan: nem szabad csalni… És a sikeres szellemi tevékenység titka is, ezek után „meglepő módon”: nem szabad hazudni, ferdíteni! A saját magunk és a világ becsapása nélkül, vagyis öncsalás és képmutatás nélkül kell kigondolni és megcsinálni mindent… Ez egyúttal az erkölcs kritériuma is…2014-10-20.

439.                   --- Egy tömör kérdés az önámító-képmutató, esendő emberek számára: Inkább pusztuljon el az emberiség, sőt akár a teljes élő természet is, csak ne kelljen szembenézni azzal, hogy az emberi természet (minden ember természete!) ilyen borzalmas, mint amilyen?!

440.                   --- Egyedül az emberiség egységesülése és önkritikája a megoldás a biztosabb jövé érdekében. Emiatt csupán pótcselekvés és bűnbakképzés az, ha a másik politikai pártot vagy személyiséget bíráljuk.

441.                   --- Egyszerűbb bűnbakot állítani, mint a hibáidat elismerni és kijavítani. 2014-10-22., Bűnbakképz.

442.                   --- Együttérzés, irgalom, szolidaritás ébred bennünk, ha megértjük, hogy más is küzd a rosszra csábító, öncélú, elvtelen, élvhajhász késztetései ellen.

443.                   --- Élőlényeket be lehet csapni, de a teljes élő természetet nem. Hazugs.

444.                   --- Elsősorban magadra haragudj, ha a hibáidat kihasználják! Azért, mert vannak hibáid, melyeket ki lehet használni! Önkrit.

445.                   --- Emberi viszonylatban az erkölcsös az, aki elismeri a gyarlósága és az önámítása létét, és szembeszáll vele. Erk.

446.                   --- Embernek lenni azt jelenti, hogy legyőzzük önmagunkat, a gyarlóságunkat, rosszra vivő kísértéseinket. A kísértés, a gyarlóság tehát az ember kiszakíthatatlan része. A leggyarlóbb éppen az, aki még ezt sem ismeri el. Gyarl.

447.                   --- Erkölcsös az, ami elősegíti az élet fennmaradását. 2015-03-26. Erk.

448.                   --- Erkölcsről beszélni körülbelül annyira érdemes, mint a kocsmában az alkohol káros hatásait ecsetelni, és épp annyira veszélyes is… 2014-10-24. Erk.

449.                   --- Ezerszer könnyebb bűnbakot állítani, mint a hibáidat elismerni.

450.                   --- Fiatal korban a szex gyönyörködtet minket, középkorban a szex és annak eredményei - a gyermekeink – okoznak boldogságot, öreg korunkban már csak az eredmények és azok eredményei – az unokáink -  gyönyörködtetnek minket…

451.                   --- Freud a szexre hegyezte ki a rendszerét, pedig a túlélési ösztöneink nemcsak a szexről szólnak, hanem a gyarlóságról, a hamis önbecsülésről és a hamis közösségi érzésről is, vagyis a közösségi kényszerről, a rangsor-kényszerről és az önszépítő önámítás-képmutatás kényszeréről. A hamis önbecs. kénysz.

452.                   --- Gazdasági szolidaritás nélkül akármilyen demokrácia csak szemfényvesztés, csalás, parasztvakítás, nem demokrácia!

453.                   --- Gúnyolódni azokkal szoktak, akikre föl lehet nézni, olyanok, akiknek kisebbségi érzésük van… Gúnyolód. k.

454.                   --- Gúnyolódni többnyire olyanokon szoktak, akiknek van tekintélyük. Pontosan olyanok, akiknek nincs, viszont van kisebbségi érzésük. Gúnyolód. k.

455.                   --- Gyűlölettel semmit nem lehet megoldani, de türelemmel, megértéssel, kompromisszumokkal és kooperációval szinte mindent. Efft, Gyűlölködési kényszer

456.                   --- Ha a boldogság, az igazságosság, szabadság elismerten mindenkire ugyanazt jelenti, akkor az erkölcs is, hiszen ezekből épül föl. Erk.

457.                   --- Ha a filozófia az igazságot keresi, hogyan hagyhatja figyelmen kívül a képmutatást és az önámítást, amely pontosan az igazságot hamisítja meg, azáltal, hogy eltorzítja megismerési folyamatainkat, következtetéseink levonását, ítéleteink meghozatalát?! Fil.

458.                   --- Ha a képmutatást támadod, azonnal rád sütik, hogy istentelen vagy!... 2014-10-04. Képm.

459.                   --- Ha a lelkiismereted tiszta, szeretni tudod magadat, és akkor mások is könnyebben fognak téged szeretni. Lelkiism.

460.                   --- Ha a lelkiismeretünk szerint élünk, megleljük a nyugalmat és minden körülmények közt boldogok lehetünk… Lelkiism.

461.                   --- Ha a társadalomnak túlsúlyos az alfele, akkor nem lehet szó emelkedettségről, gyors haladásról, mert a túlsúlyos, terjedelmes, elmaradt alfele lehúzza, minden jóban akadályozza. Nincs tehát más megoldás: még ha ez egyeseknek nem tetszik is (főleg a gazdagok közül), az alul lévőket esélyhez, tudáshoz, emberi méltósághoz kell segíteni, mert enélkül tovább sűllyedünk a mocsárba! Önzetlenség, szolidaritás, tisztesség szükségeltetik… Egyik sem túl könnyű…

462.                   --- Ha az ellenfél szurkolói közé keveredsz, az isten irgalmazzon neked!... Kirek.

463.                   --- Ha az emberiség fenn akar maradni, akkor az egyének, a csoportok, a nemzetek, a kultúrák, az eszmék versenyének csakis az erkölcsi szférában szabad zajlania. 2014. 08. 02. Erk.

464.                   --- Ha az emberiség képtelen kiselejtezni magából az erkölcstelen embereket, az erkölcstelenséget, akkor majd segít az idő: kiselejtezi az egész emberiséget… 2015-11-17. Erk.

465.                   --- Ha az erkölcsi szempontokat (tehát az evolúció, a teljes emberi közösség, a teljes élő természet érdekeit) teljesen kihagyjuk az ügyeink intézéséből, akkor marad a puszta erőszak, legyen az kezdetben szerencsés esetben akár csak verbális is...

466.                   --- Ha az értelmünk nem képes idővel legyőzni a létfenntartó ösztöneink rosszra vivő oldalát, akkor pontosan a (mostanára részben elavult) létfenntartó ösztöneink fognak elveszejteni minket. 2015-03-24. A létfennt. ösztönök k.

467.                   --- Ha bántanak, gondolj arra, hogy csak a lelki nyomorultak bántanak másokat. 2015-10-08., Kisebbs. érz.

468.                   --- Ha egy focicsapat szurkolói közt ülsz a meccsen, és nem annak a csapatnak szurkolsz, lehetsz te maga Szent Ferenc is, akkor is komoly esélye van annak, hogy megvernek. 2015-01-20. Kirek.

469.                   --- Ha egy szélsőséges lenézi a rendes embert, az olyan, mintha a gyűszű lenézné a kondért… 2015-09-24. Szélsős.

470.                   --- Ha engem személyemben támadsz, az legtöbbször azt jelenti, hogy eszmei síkon már vesztettél ellenem… 2015-11-10. Kisebbs. érz.

471.                   --- Ha majd egyszer nem egymás ellen küzdünk, hanem vállvetve az egész emberiség boldogulásáért, akkor mondhatjuk, hogy ez már a Kánaán! 2014-12-11

472.                   --- Ha más a képmutatásod, mint a környezetedé, kirekesztenek... Ha pedig még az igazat is ki mered mondani, megölnek. 2015-09-18. Képm.

473.                   --- Ha megalázol, elárulod, mennyire alávaló vagy… 2015-01-10. Gúnyolód. k.

474.                   --- Ha megértettük az ösztöneink működését, sokkal toleránsabbak leszünk embertársainkhoz, amikor ösztönösen rongálnak minket… 2014-11-28. A létfennt. öszt. k.

475.                   --- Ha megpróbálsz megalázni, azzal elsősorban azt árulod el, hogy magadat alávalónak érzed és így akarod ezt ellensúlyozni. Kisebbs. érz., Gúnyolód. k.

476.                   --- Ha megvalósul a globális értékrend, akkor nem is lesz szükség a globális (vagy bármilyen!) kormányzásra formailag, mert a közös értékrend úgyis globálisan kormányoz!

477.                   --- Ha mindenki jó lenne, nem lenne szükség semmilyen hatalomra, de még államra sem!

478.                   --- Ha nem keressük meg a közös emberi mozgatórúgókat, akkor mi, demokraták is esetenként ugyanolyan demagóg vagy gyűlölködő módon reagálunk a nagyon meggyőzően előadott, valóban demagóg és gyűlölködő megnyilvánulásokra, mert nem értjük meg, hogy a gyűlölködőt a mindenkiben meglévő, rosszra vivő ösztönök vezérlik, csak nem tud uralkodni rajtuk. 2014. 07. 24. Gyűlölk. k.

479.                   --- Ha nem vagy elég képmutató, hülyének néznek; Ha más a képmutatásod, mint a környezetedé, kirekesztenek; Ha pedig még az igazat is ki mered mondani, megölnek.

480.                   --- Ha te besározol engem, attól én még nem leszek alábbvaló, te viszont igen… 2014-12-25. Gonoszs.

481.                   --- Ha te csupán az én bőrszínem miatt eleve bűnözőnek tekintesz engem, akkor én miért ne viselkednék a valóságban is úgy???!!!... 2019. 01. 29.

482.                   --- Ha továbbra is egymással harcolunk, ember az ember ellen, nemzet a nemzet ellen, vallás a vallás ellen, nem pedig egységes emberiségként küzdünk a megmaradásunkért, akkor nem lesz jövőnk. Csak akkor van esélyünk, ha a hibát nem a másikban, hanem saját magunkban és az egységes emberi természetben keressük. E. term.

483.                   --- Ha valaki betartja az ún „társadalmi normákat”, már eleve rendes embernek minősül, ez érthető, hiszen a rendezőelveket a nagy többség határozza meg. Így tehát teljesen érthetetlen, hogy a világ miért került a szakadék szélére, hiszen annyi rendes, normális ember van… Társad. norma

484.                   --- Ha valakit gazdasági, de különösen, ha erkölcsi értelemben letipornak, megaláznak, az árt az evolúciónak (az élet lényegének, a fennmaradásnak), mert így az illető nem képes kifejteni áldásos tevékenységét az evolúció javára, sőt, a hátrányba kerülése miatti bosszúja felborítja a társadalom békéjét, és így sokkal több hátrányt okoz a társadalom számára, mint amekkorát neki kellett elszenvednie, amikor hátrányos helyzetbe hozták. Tehát az evolúció szempontjából a szolidaritás létfontosságú, bárkinek a kiközösítése, hátrányos helyzetbe hozása árt a közös ügynek, az evolúciónak, az élet fennmaradásának, a kirekesztés mindenképpen negatív eredményű mozzanat a társadalom, sőt, az élet(esélyeink) számára. Mindez globális szinten is igaz! Emb. mélt.

485.                   --- Ha vállvetve szidnak és te tudod, hogy nincs igazuk, akkor kihúzhatod magad, mert amiatt szidnak, mert valamiben sokkal jobb vagy náluk!” Önám., Hamis önbecs.

486.                   --- Hogy nevezik az élővilág rákját? Embernek...

487.                   --- Hogyan akar jó demokrata lenni az, aki megalázza és lenézi embertársait? 2015-01-14

488.                   --- Hogyan lehetne az önámításról (az önámítási kényszerről) érdemben vitatkozni és következtetéseket levonni, ítéleteket hozni egy olyan rendszerben (a mai filozófiai paradigmában), amely az önámítás teljes figyelmen kívül hagyásával épült föl?!

489.                   --- Hovatovább arra a megállapításra jutok, hogy tisztességes politika nem létezik, a közélet végső soron a sunyi furfangok állandó ütközéseinek a tere. Rendes ember saját magától is tudja, mi a teendője, és nincs szüksége sem magyarázatra, sem magyarázkodásra.

490.                   --- Igazi demokrata csak rendes ember lehet.

491.                   --- Irigylem Önt – szólt az ún. konyhafilozófus az ún. filozófia professzorhoz. – Önnek a rengeteg eszével mindössze követnie kell a többi híres és nagyeszű kollégája bevált, mert a tömegek képmutatását jól kiszolgáló gondolati sémáit, és máris tudja a követendő irányt! Én viszont, a kevés kis eszemmel állandóan tépelődöm, merre is menjek, mi a helyes út számomra, számunkra… 2015-05-31., Képmutatás, Helyes út

492.                   --- Két képmutató ezerszer könnyebben megérti egymást, mint egy őszinte embert. Képm.

493.                   --- Két ostoba politikus összeveszett, hogy melyiküké legyen az inga nyelve. Mindegyik maga felé rángatta, de ahogy elengedte, az átlendült a másik oldalra. Ekkor a bölcs megfogta az ingát, és középen megállította, mondván: így igazságos. 2016. 01. kb.10. Igazs.

494.                   --- Kézenfekvő a feltételezés, hogy az istenség fogalma, léte, az életünkben betöltött szerepe és célja, és egész hatás-rendszere a DNS-ből a tudatunkba a lelkiismeret segítségével átsugárzott követelményrendszerből, végülis a jóra vivő létfenntartó ösztöneinkből származik. 2016. 05. 24.

495.                   --- Középen állni a politikai skálán nagyon megtisztelő és épp annyira életveszélyes is. Polit.

496.                   --- Legtöbbször az igazság is csak ott érvényesül, ahol nagyobb nyereséget hoz az egyénnek, mint a hazugság... Igazs.

497.                   --- Lehet, hogy a földi élet és minden élet-csíra a világmindenségben azt a látszólag leküzdhetetlen nehézséget próbálja meg leküzdeni, megoldani, hogy az egyedi lét (és így a faj ill. az élet) fönnmaradása biztosításához használt szabályozó (jutalmazó ill. bűntető) érzések hatását hogyan lehet kordában tartani, és megakadályozni azt, hogy a jutalmazásra használt boldogság- illl. gyönyör-érzés elérése ne váljék öncéllá. 2015-11-18. Erk. az univ.ban

498.                   --- Lehetsz te akármilyen kiváló ember, a legtöbb embert csak az érdekli, az ő pártjukba tartozol-e, és ha nem, ellenségnek tekintenek. Éljen a falka-ösztön!... 2015-03-28. Falka-öszt.

499.                   --- Lelkiismerete mindenkinek van, még az ateistáknak is!!!!!

500.                   --- Lelkiismerete mindenkinek van. Még azoknak is, akik szerint lélek nincs, csak tudat van. Igaz, ez utóbbiak ritkábban is hallgatnak a lelkiismeretükre. Lelkiism.

501.                   --- Lelkiismeretnek nevezzük a létfenntartó ösztönök késztetéseinek a felsugárzódását a tudatba, kiegészülve a saját és a társadalom aktuális tapasztalataival. 2016. 05. 11. Lelkiism.

502.                   --- Létre kell hozni az országokban és az ENSZ-ben az erkölcsi vezetést adó Öregek Tanácsát, megkeresni a működő közös értékeket, és máris előre léptünk!

503.                   --- Ma már az életminőség és a túlélés a közösség erkölcsi színvonalán múlik: ugyanis a túléléshez reálisan kell tudni fölmérni a belső és külső tényezőket. Ezt a fölmérési folyamatot, ennek a hitelességét az önszépítő önámítás, a hamis önbecsülés és a hamis közösségi érzés teljesen tönkre tudja tenni; márpedig az erkölcs pontosan azon múlik, hogy mennyire tudja az egyén és a közösség uralni az öncélú, elvtelen, élvhajhász örömszerzési kényszerét. Tehát aki erkölcsös, az megmarad, aki nem, az elpusztul. A közösségeknél ugyanígy. Az a közösség tehát, ahol rasszizmus valósul meg, biztos pusztulásra van ítélve. Igaz, odáig jókat lehet zsidózni, cigányozni meg négerezni… Az élet fennm.

504.                   --- Magára adó filozófus nem áll be a politikai csatározásokba, mert a filozófus dolga az erkölcs és az igazság keresése, ezek pedig függetlenek a politikai oldalaktól, mert általános emberi dolgok. Kivéve, ha a demokrácia van veszélyben. Fil.

505.                   --- Majd ha az emberekkel sikerül megértetnünk, hogy a legnagyobb érték az élet fennmaradása, akkor erre alapozva, a globális értékrendet erről kiindulva, felépítve, teljesen új értékrendet és új, reményteljes világot építhetünk fel!

506.                   --- Márai szerint a provincializmus ellen csak a műveltség hatásos. A rasszizmus ellen pedig szerintem az ösztönös, de rosszra vivő kényszereinknek, és általában, az emberi természetnek a mélyebb ismerete lesz hatásos. 2014-11-27, Emb. term.

507.                   --- Mások hibáit emlegetve nagyon népszerű lehet a blogunk; de ha valaki a közös, saját hibáinkról és arról szól, hogy a bűnös, a vétkes is ember, és ismerjünk magunkra az általa elkövetett szörnyűségekben, és közösen próbáljunk meg javulni - tehát ha az illető önkritikára késztet – belepi a por a blogját… Közerk.

508.                   --- Másokban mindig azokat a tulajdonságokat gyűlöljük és üldözzük, amelyeket saját magunkkal kapcsolatban a legjobban szégyellünk és titkolunk. 2015-03-01. Képm.

509.                   --- Meggazdagodni elismerésre méltó dolog; az egész emberiséget gazdagítani pedig a legtiszteletreméltóbb vállalkozás. Közerk.

510.                   --- Melyik nehezebb: gyűlöletre gyűlölettel válaszolni, vagy megpróbálni a másik embert megérteni, hiszen a gyűlölet az mindig a lelki nyomor kifejezője. És a másik kérdés: melyikük nagyobb ember, az, aki a gyűlöletre gyűlölettel válaszol, vagy aki megpróbálja megérteni a másikat.

511.                   --- Melyik nehezebb: szembenézni a nappal, vagy saját magunkkal?! 2015-05-31

512.                   --- Mi a különbség az éljenzés és a záptojással dobálódzás között? Az igazság kimondása…

513.                   --- Miért marad kivétel és ismeretlen a legtöbb jó ember? Hát ugyanazért, amiért a kocsmában hallani sem akarnak a józan, rendes emberről… 2015-02-04. Képm.

514.                   --- Milliószor szabadabb az a pincebörtön mélyén a kivégzésére váró politikai elítélt - aki az általa felismert erkölcsi szükségszerűség szerint élt - a világ leghatalmasabb és leggazdagabb emberénél, aki aljas módon szerzett birodalma csúcsáról körbenéz... 2016-01-16. Szabads.

515.                   --- Minden ember az erkölcsi esendőség, a hamisságra vivő kényszereink tettestársa, amíg el nem ismeri és el nem utasítja a gyarlóság, a hamis önbecsülés és a hamis közösségi érzés létét és mibenlétét. A hamis önbecsülés kényszere, A rosszra vivő kényszereink

516.                   --- Minden ember számára ingyenes és korlátlan tanulási és művelődési lehetőséget kell azonnal biztosítani, mert egy ember csak azokért a dolgokért tud tényleges felelősséget vállalni, amelyek működését és léte értelmét a tudatával képes felfogni!

517.                   --- Minden káros társadalmi jelenség az emberi természetből fakad. 2015-01-21. Emb. term.

518.                   --- Mindenki maga dönt, de nyilvánvalóan könnyebb erkölcsösnek lenni, ha megértettük, hogyan is működik az emberi természet, az emberi személyiség, és ha tudatában vagyunk annak, hogy a legnagyobb virtus, a legnagyobb érték a jóság. Emb. term.

519.                   --- Mindig jót mulatok, amikor a nagyszájúak olyan társadalmi jelenségek ellen hadakoznak, amelyeket maga az emberi természet hoz létre az ő rosszra csábító hajlamaival. Ez olyan, mintha a görény fintorogna attól a bűztől, amit ő maga bocsájt ki… 2014-11-8., Bűnbakképz.

520.                   --- Minél bölcsebb vagy, annál szélesebb körben veszed figyelembe a dolgokat; és minél tisztességesebb vagy, annál szélesebb körben vagy képes ez alapján helyesen dönteni. 2015-02-20. Emb. term.

521.                   --- Minél fontosabb egy cél elérése az élet fennmaradása szempontjából, annál erősebb az evolúciós jutalmazó érzés. Pl. a fajon belüli szolidaritás legmagasabb szintje, az önfeláldozás gyakorlása valóságos eksztázist idéz elő az egyénben, az evolúció, vagyis az ösztönök mámoros boldogságot bocsájtanak ilyenkor ránk. Evol. jut.-érz.

522.                   --- Minél inkább érdekelt valaki a fennálló társadalmi, erkölcsi berendezkedés (és a jó nagy állami fizetése) fenntartásában, annál inkább akadályozni fogja az eszmei-erkölcsi megújulást. Erk.

523.                   --- Minél inkább sajnálod magad, annál nagyobb jót tégy másokkal, és a lelked megnyugszik!

524.                   --- Minél inkább sajnálod magad, annál nagyobb jót tégy másokkal, és a lelked megnyugszik!

525.                   --- Minél intelligensebb valaki, annál jobban megérti, hogy csakis a „nehezebb út” hozza az élet fennmaradását!

526.                   --- Minél mélyebben nézel magadba, annál tovább élsz, és annál tovább él az emberiség!

527.                   --- Minél nagyobb mértékben engedelmeskedik valaki a lelkiismeretének, annál erkölcsösebb. Tehát pl. boldog is csak az lehet, akinek tiszta a lelkiismerete, az élvezetek nem elegendőek a boldogsághoz.

528.                   --- Minél okosabb, minél intelligensebb valaki, annál inkább megérti, sőt tudja, hogy az élet fennmaradásához minél erkölcsösebbnek kell lenni. Másképpen: ...annál mélyebbről képes az ideákat, a lényeget kibányászni a genetikai anyagából!

529.                   --- Minél tisztább a lelkiismerete valakinek és minél jobban érti az emberi lélek működését, annál könnyebben tud megértő és irgalmas lenni a többi ember felé, és annál nagyobb felelősséget érez a közjó és az egész élő természet megóvása iránt. Irg.

530.                   --- Minél többet teszel a közösségért, annál jobb lesz a lelkiismereted és annál boldogabb leszel! Lelkiism.

531.                   --- Minél törpébb lelkű valaki, annál magasabb lelki pótlábakon jár... 2016. 04. 12. Önám.

532.                   --- Mit ér az a filozófia, amelyet csak a legokosabbak és a leginkább képmutatók értenek? A filozófiának olyannak kell lennie, hogy mindenki értse, nem elég igaznak lennie! Fil.

533.                   --- Mivel a szabadság érték, hiszen segíti az evolúciót, ezért nem lehet szabad az, aki az evolúció kárára dönt.

534.                   --- Mivel ember a másik ember, nép a másik nép eszén tartósan nem tud túljárni, ezért a jövőbe vezető út kizárólag az együttműködésen át vezet. Szolidarit.

535.                   --- Mivel ugyanaz a fajta gyarlóság garázdálkodik minden emberben, ezért mindaddig, amíg valaki el nem ismeri és el nem utasítja a gyarlóság, a hamis önbecsülés és a többi lelki hamisság létét és mibenlétét, valamilyen mértékben felelős az összes többi ember vétkeiért. Mint ahogy a gyilkost bújtató ember is felelős a gyilkos valamennyi további vétkéért, vagy pl. az az ember, aki tudja, hogy árhullám közeleg, de nem szól a többieknek, felelős az árhullám pusztításaiért.

536.                   --- Nagy bajban lennénk a szentek nélkül, mert akkor nem mondhatnánk: mit vársz tőlem, nem vagyok én szent!... 2014. 08. 1. Képm.

537.                   --- Ne a tüdőddel és a hangerőddel, hanem az eszeddel és a tisztességeddel érvényesülj! 2015-03-19.

538.                   --- Ne az egyéni vagyonodat növeld, hanem a társadalom erkölcsi vagyonát, akkor talán életben marad az emberiség! Közerk.

539.                   --- Ne azon bosszankodj, hogy más mi minden rosszat követ el, veled szemben is (ez az ő lelki nyomorát tükrözi csak), hanem azon örvendezz, hogy te magad mennyi jót teszel, másokért is (amiért a közösség szeretetét és a tiszta lelkiismeretet nyered el)! És megnyugszik a lelked… A tiszta lelkiismeret pedig maga a boldogság, annak igen magas foka. Boldogs.

540.                   --- Ne azon bosszankodj, hogy más mi minden rosszat követ el, veled szemben is (ez az ő lelki nyomorát tükrözi csak), hanem azon örvendezz, hogy te magad mennyi jót teszel, másokért is (amiért a közösség szeretetét és a tiszta lelkiismeretet nyered el)! És megnyugszik a lelked… A tiszta lelkiismeret pedig maga a boldogság, annak igen magas foka.

541.                   --- Ne bosszankodj, ha bántanak, mert: a senkik szoktak a valakikkel pimaszkodni, de ettől a senkik még senkik maradnak... 2014-11-15.

542.                   --- Ne csak az elődeinknél és a kortársainknál akarjunk jobbak lenni, hanem saját magunknál is. William Faulkner. Hozzáteszem, hogy a legnehezebb feladat saját magunknál jobbnak lenni. H. L.

543.                   --- Ne hidd azt, hogy pusztán attól, hogy engem megalázol, több leszel nálam…2015-01-17

544.                   --- Nem az a filozófus, aki ismeri minden eddig élt jelentős filozófus részletes életrajzát, munkásságát, és ezt öt világnyelven fel is tudja mondani, hanem az, aki minden tudásával az élő természetet, benne az ember fennmaradását, az evolúciót szolgálja.

545.                   --- Nem az ostobaság a legnagyobb hátrány, hanem a hamisság. 2015. 04. 06.

546.                   --- Nem elég Európából egy nagy köztársaságot csinálni, hanem az egész világból azt kell létrehozni! Legalább elvi, eszmei, erkölcsi szinten! Nem lehet megoldani a problémákat Európán belül, az egész világot be kell vonni! Túlnépesedés, környezet-szennyezés stb., minden emberi probléma ma már globális szinten zajlik, és csak így megoldható! 2017. 05. 28.

547.                   --- Nem elég szétzúzni az ellenfelet a vitában és a propagandában! Értékesebbnek is kell lennünk nála, hogy valódi és tartós eredményt érjünk el a küzdelemben!  2014-09-18.

548.                   --- Nem igaz, hogy nehéz megjelenni a folyóiratokban – meséli barátom, aki pedig csak jónevű szerkesztőségeket keres meg írásaival – Az én beküldött írásaim legjobb gondolatait mind kinyomtatják. A rovat-szerkesztő vagy a főszerkesztő cikkeiben….

549.                   --- Nem is rendes ember, akit a kocsmai csőcselék legalább egyszer a szájára nem vesz. Közerk.

550.                   --- Nem kell ahhoz semmilyen párt, vallás vagy szekta, hogy az ember emberséges, erényes, alkotó, a közösség – és így az élet fenntartása - számára hasznos lény legyen. Az ehhez szükséges képesség és késztetés bennünk él születésünk óta (az életfenntartó ösztöneink biztosítják ezt), csak az emberi természet gyarlóbbik oldalát kell kellően visszaszorítanunk. 2015-11-24.

551.                   --- Nem létezik egyéni túlélési stratégia! Az atomfegyverek és a klíma-katasztrófa korában az egyedüli reális esélyt a túlélésre csakis az a megoldás jelentheti, amely a közös, globális, a teljes emberiséget magában foglaló, állásfoglalásra késztet, és az egész emberiségnek reális döntési esélyt ad!

552.                   --- Nem szabad összetéveszteni a gyávaságot a megfontoltsággal, a gátlástalanságot a szellemességgel, a butaságot a gátlásossággal, a szűzességet az erénnyel, a képmutató kispolgári tisztességet az erkölcsösséggel, a hallgatást a bölcsességgel.

553.                   --- Nincs kellemetlenebb, mint egy közelben lakó szent, mert hozzá képest sátánnak tűnünk; és nagyon jól jön egy igazán gonosz sátán, akihez képest valóságos szentek lehetünk. Sát.

554.                   --- Nincs túl sok értelme vallásfilozófiával és elvileg a vallásokkal foglalkozni, mert ezek csak az emberi természet tünetei; mert a vallások csupán az emberi önámítás csoportba verődése eredményei; magát az emberi természetet kell mélyebben megismerni, egyedül annak van értelme. 2016. 05. 04. Emb. term.

555.                   --- Nincsen igazság erkölcs nélkül, és nincsen erkölcs igazság nélkül, mert mindkettő a hamisság ellen hat, és mindkettő szükséges az élet fennmaradásához. Erk.

556.                   --- Olyan alkotásokat könnyű népszerűsíteni, amelyekben lényegében a társadalom egy részének igazat adunk a társadalom más részeivel szemben, kihasználván az emberek hamis önbecsülését, hamis közösségi érzéseit, hogy népszerűséget, szavazatot, elismerést vívjunk ki. De olyant, amelyben az igazi ellenséget, a minden emberre jellemző, a hamisságot eredményező kényszereket támadja az ember, szinte lehetetlen élve sikerre vinni, ezeket csak akkor veszik komolyan, ha már megölték a szerzőt… A hamis önbecs. k.

557.                   --- Olyan bolygón, ahol vagy tucatnyi világvallás – tehát számos, magáról a teljességet terjesztő eszmetan létezik -  hogyan lehetne komolyan venni a metafizikát?És ha mégis, akkor tessék elárulni, melyik vallás az igazi? És a többi vallás hívei mind a pokolba kerülnek? 2015-11-28. Vall.

558.                   --- Olyan élőlény, olyan felelős, élő entitás, hogy (fogyasztói) társadalom, nincsen. A (fogyasztói) társadalom mi magunk vagyunk, maga az emberiség, pontosabban az emberiség lustasága, fényűzése, nagyzolása, önzése stb. Tehát hatásvadász hazug képmutatás, ha valaki a (fogyasztói) társadalmat hibáztatja a környezetrombolásért vagy akármi másért. Mi magunk vagyunk a felelősök mindenért! Bűnbakkép.

559.                   --- Olyan írásokat könnyű népszerűsíteni, amelyekben lényegében a társadalom egy részének igazat adunk a társadalom más részeivel szemben, kihasználván hamis önbecsülésüket. De olyant, amelyben a minden emberre jellemző hamis önbecsülést támadja az ember, szinte lehetetlen élve sikerre vinni, ezeket csak akkor veszik komolyan, ha már megölték a szerzőt…

560.                   --- Ott, ahol teljes komolysággal, tömegesen veszik tudomásul az összes vallás, világnézet tanait – tehát ahol számos, magáról a teljességet terjesztő eszmetan létezik -  hogyan lehetne komolyan venni a metafizikát?! 2015-11-28.

561.                   --- Öntranszcendencia: Az öntranszcendencia, az önmeghaladás, az önmagunkon való túllendülés fogalma: Mára a hivatalos filozófia (pl. prof. C. A. Vogler, Univ. Chicago) arra jutott, hogy a boldog és az elégedetlen ember között az a legnagyobb különbség, hogy az előbbi túl tudott lendülni önmagán. Ez örvendetesen egybecseng azzal, amelyet Jézus szájába adtak a Biblia írói: „Aki engem követni akar, annak meg kell tagadnia magát!” De hogy mi az bennünk, amin túl kell lendülnünk, amit meg kell tagadnunk magunkban, azt egyik megfogalmazás sem magyarázza el. Én arra vetemedtem, hogy meghatároztam ezt a megtagadandó, akadályt képező tulajdonságot, és ezzel egy szinttel lejjebb ástam az emberi természetben. De még ennél is lejjebb merészkedtem, és megkerestem azokat az okokat, amelyek ennek, a hamis önbecsülés ösztönös kényszerének a létrejöttéhez vezettek. És mivel szerintem a hamis önbecsülés kényszerét a bennünk élő ösztönös önbecsülési kényszer hatására az ösztönös önámítási kényszer hozza létre, az öntranszcendencia lényegében az önámítási kényszerünkön, az önámításunkon, hétköznapi nyelven a gyarlóságunkon való „túllendülést”, az önámítási kényszerünk „megtagadását” jelenti. Lényegében az öntranszcendencia erkölcsi ugrást, többletet jelent a korábbi állapothoz képest.

562.                   --- Őszinte nincs, csak bolond – mondja a népnyelv… Ez jól mutatja, mennyit ér a közerkölcs…

563.                   --- Platón már eleve az evolúciós szemlélet dominanciáját, az emberi természet valódi működését megsejtve alkotta meg az idealizmusról szóló rendszerét.

564.                   --- Pusztán attól, hogy engem megalázol, nem leszel több nálam, és magadnál sem… 2015-01-17. Kisebbségi érzés

565.                   --- Rosszat kínjában tesz az ember, de ha teheti, minden ember jót cselekszik. 2014-11-16.

566.                   --- Rossznak lenni jó, mondta az akkor ötéves kisfiunk. És sajnos, anyagilag is megéri, teszem hozzá most, meglett emberként, a politikusok gazdagságát látva, bár nem irigyelve. 2014-10- 10. Pol., Rosszra vivő öszt. k-ek

567.                   --- Saját sátánja még a legszegényebb embernek is van, mert az mindenkiben benne lakik… Sát.

568.                   --- Sátánból önellátók vagyunk!... Az egy főre eső sátánkitermelésünk 100 %-os! Sát.

569.                   --- Semmi értelme nincs az erkölcsfilozófia művelésének és az erkölcs magyarázgatásának, mert az erkölcsfilozófia lényege a bűn keletkezése oka (vagyis szerintem a hamis önbecsülés ösztönös kényszere és a hamis közösségi érzés ösztönös kényszere léte és hatása, összefoglalóan az öncélú, elvtelen, élvhajhász örömszerzési kényszer, az elszabadult vágy), ez pedig olyan erős mindenkiben és annyira tagadja a saját rosszra vivő kényszereink létezését (mint pl. magát a hamis önbecsülés ösztönös kényszere létezését), hogy erős katarzis nélkül ezt senki nem vallja be. A hamis önbecsülés és a hamis közösségi érzés ösztönös kényszere, tehát az elszabadult vágy az alapja, az oka és kiindulópontja minden hamisságnak és bűnnek, ami az emberi lényben képződik. Aki ennek a jelenségnek a létezését (saját magában is!) elfogadja, azzal lehet értelmesen beszélni az erkölcsről, aki nem, azt soha nem lehet meggyőzni arról, hogyan is működik az erkölcs, az emberi természet. 2016. 06. 14.

570.                   --- Sokak számára az erkölcs a legkirekesztőbb, a legbosszantóbb intézmény… 2014-10-16. Erk.

571.                   --- Szabadság nélkül az élet kipusztul, mert az egyéni döntések szabadsága és alkotó ereje nélkül nem jöhet létre közös, helyes döntés, amely feltétlenül szükséges az élet továbbviteléhez.

572.                   --- Százszor hitelesebb annak a filozófusnak a szava, aki nem a filozófiából él... 2017. 06. 18.

573.                   --- Szentgyörgyi Albert mesélte, hogy amikor már mindenki az ő frissen felfedezett C-vitaminját  pocskondiázta, akkor vált számára bizonyossá, hogy valóban jelentős eredményt ért el… A hamis önb. k., Önám., Képm.

574.                   --- Szép az, ami életképes és hasznos az ÉLET fennmaradása számára. 2016. 05. 29. Szép, szépség

575.                   --- Szidhatjuk akár az egész világot, de attól semmi nem változik. Az életünk csak akkor lesz jobb, ha saját magunkat javítjuk, fejlesztjük. 2015-08-06.

576.                   --- Szókratész szerint az ember legfőbb dolga, hogy a lelkét jobbá tegye! – Az én teljes filozófiai rendszerem is erre épül, a tudomány mai állása szerint is ez az emberi élet értelme, lényege! Ez más fogalmazásban azt jelenti, hogy az emberi élet értelme az erkölcsösségünk szakadatlan javítása – H. L….

577.                   --- Tisztességes állampolgárok mellett hány percig lehetne hatalmon egy diktátor? A diktátort szidni, ez a leggyávább és a legképmutatóbb pótcselekvés és bűnbakképzés, a figyelem elterelése a saját erkölcsi alkalmatlanságunkról! 2014-11-14.

578.                   --- Tisztességes embernek nincs szabad választása, szabad döntése, „akaratszabadsága”, mert ő csak a lelkiismerete szerint dönthet. A gyarló ember látszólag szabad, ő dönthet máshogy is, tehát a rossz javára, de ez nem valódi lehetőség, ez csak a kötelesség halogatása. 2016. 06. 03.

579.                   --- Vagy a lelkiismeretednek felelsz meg, vagy a közízlésnek. Legtöbbször a kettő egyszerre nem megy… 2014-11-20. Közerk.

580.                   --- Valódi rangot csak valós erényeink hoznak, csalással-hazugsággal-képmutatással, az ellenfelek besározásával ez nem lehetséges! 2014-11-18. Gúnyol. k.

581.                   --- Van, aki az igazságot, van, aki a lelkiismeretfurdalást viseli el könnyebben… Jelleme válogatja… 2015-10-08. Lelkiism., Igazság

582. --- Az igazi humanizmus nemcsak az embert, hanem a teljes élővilágot védi. Humanizmus, Élet fennmaradása

583. — A filozófia lényege az erkölcsfilozófia, ez pedig azt jelenti, hogy a filozófia az önismeret és az erkölcsi fejlődés adott korban lehetséges felső korlátait feszegeti.
584. — Ahol nincs szolidaritás, ott nincs demokrácia sem!
585. — Az emberi evolúció csak az igazságosság talaján képes hatékonyan működni, bármilyen emberi hamisság veszélyezteti az emberi élet fennmaradását!
586. --- A környezet, az élő természet megóvása az az erkölcsi akadály (feltétel), amely megvédi az univerzumot attól, hogy egy erkölcsileg éretlen, alkalmatlan értelmes faj kiléphessen az űrbe, és árthasson a többi életformának!
587. --- A legnagyobb pofon az ellenfeleid számára az, ha értékesebb vagy náluk! Ne pofozkodj, hanem tanulj, dolgozz, fejleszd magad!
588. --- A művészet az istent (vagyis a lelkiismeretet, lényegében az erkölcsösséget) szövi bele az életünkbe.
589. --- A valóság a színezüst tükörben sem tükröződik jobban, mint akár egy pocsolyában… Sőt!
590. --- Amíg a tudomány nem érti meg, hogy a hamis önbecsülés kényszerének a kielégítése jelenti a legnagyobb “értéket” (jobb híján!) a megalázott, letiport legalsó társadalmi rétegek számára, és amíg a gazdagabb, szerencsésebb felsőbb rétegek nem teremtik meg minden ember számára az esély-egyenlőséget és az emberi méltósághoz való tényleges jogot, addig az emberiség további borzalmak elé néz, és tovább süllyed a mocsárba és a megsemmisülésbe! (Az emb. term. hamisságai)

591. --- Az ember értékét az erkölcsössége adja, mert a képesség nem érdem, azt készen kapjuk a génjeinkben, de az erkölcsösség minden kis darabkájáért meg kell küzdenünk; az önzésünkkel, a hedonizmusunkkal, a hamis önbecsülésünkkel, a hamis közösségi érzésünkkel, az önkritikátlanságunkkal stb. birkózva...
592. Üres szekér nagy zajjal jár; a megrakott szekér csendesen halad... (Népi mondás?)

 

 

Humoros mázzal leöntött szilánkok

 

1.      --- A házasságok legsikeresebb munkamegosztása a beszéddel kapcsolatban alakult ki: a feleség beszél, a férj hallgat… J

2.      --- A legnyomorultabb az, ha egy filozófia-professzor gúnyolódik egy konyhafilozófussal... Mert így csak azt bizonyítja, hogy kisebbségi érzése van az általa lenézett, kívülálló „konyhafilozófussal” szemben!... J 2015-05-21.

3.      --- A politikai viták lényege mindig az, hogy természetesen a másik oldal a hibás… J 2014-11-21. Pol.

4.      --- A politikusok a legaljasabb, a legcsalóbb üzletemberek, mert szinte mindent ellopnak tőlünk, és cserébe csak a hamis önbecsülésünket (ezt a lelki prostituáltat) elégítik ki… J  2015-10-09.

5.      --- A sérelmek nem mentenek föl a sértők kirekesztésének a bűne alól. J Erk.

6.      --- A siker egyik titka, hogy eredményesen és feltűnés nélkül sározd a vetélytársaidat... J Bűnb.

7.      --- A szélsőségesekről szóló aforizmákon tapasztalataim szerint a legjobban a szélsőségesek mulatnak, mert ugye ez aztán őket nem érinti… J 2014-10-13

8.      --- A szép menyasszony szűzessége erény; a csúnyáé inkább kényszer. J 2015. 06. 11.

9.      --- A szerelem úgy is fölfogható, mint a két fél önbecsülési kényszere egymást erősítő hatású összefogódzkodása, róka-fogta-csuka alapon, a két önbecsülés együtt-rezgésének a pozitív visszacsatolással történő begerjedése... J

10.  --- A tetű bárkit megcsíphet, akár a pápát is. De a tetű akkor is csak egy tetű marad... J 2014-11-12. Az önszépítő önámítás kényszere

11.  --- A törpe akkor is törpe marad, ha a világ összes nála magasabb emberét lelövi. Legföljebb attól kezdve ő lesz a legmagasabb törpe. J 2014. 11. 1. Az önszép. önám. k.

12.  --- A törpefilozófus akkor is törpefilozófus marad, ha a világ összes, nála jobb filozófusát  lelövi. Legföljebb attól kezdve ő lesz a legjobb, legnagyobb törpefilozófus. J Az önsz. önám. k.

13.  --- A tudós ész nélkül, a művész jellem nélkül mit sem ér… A tudós viszont jellem nélkül is jól elboldogul… J 2014-12-05. Tud.

14.  --- Akármilyen rossz ember vagy, én akkor is embernek tekintelek, és nem töröllek a facebookon az ismerőseim sorából… J 2015-01-13

15.  --- Aki azt meri állítani, hogy én nem vagyok jó keresztény, majd jól lepofozom! 😏 2015-02-20. Emb. term.

16.  --- Aki másnak vermet ás, jól jegyezze meg, hova ásta! 2014-12-27

17.  --- Állandóan átverlek téged és mindenki mást, még magamat is, de ez szigorúan maradjon köztünk! 😋 2015-11-22. Önám.

18.  --- Az a korrupt, aki sikeresebb nálam, másképpen: aki sikeresebb nálam, az mindig korrupt! J 2014-12-12. Önám.

19.  --- Az emberi elme legszörnyűbb tulajdonsága, hogy mindenre és mindennek az ellenkezőjére is képes érvet és ellenérvet találni… J

20.  --- Az emberiség erkölcsi és technikai „fejlődése” odáig ment, hogy már képes lenne saját magát is kiirtani. Nos, mire várunk még?! J 2015-02-19

21.  --- Az emberiség  története az önámítás és a képmutatás "fejlődése" története. J 2014. 11. 6.

22.  --- Az érvényesülés pofonegyszerű, ha az erkölcsi elveket sikerül figyelmen kívül hagyni. J 2014-10-23. Erk.

23.  --- Az ostoba akkor is ostoba marad, ha a világ összes, nála okosabb emberét kiirtja. Legfeljebb attól kezdve ő lesz a legokosabb hülye. J 2014-10-30 Az önsz. önám. k.

24.  --- Az önkielégítésnek létezik testi és szellemi (lelki) formája is, az utóbbit önámításnak hívják. De egyikből sem lesz épkézláb eredmény… J Önám.

25.  --- Egykori gimnáziumbéli történelemtanárom szerint a nők három korcsoportba oszthatók: nagyon fiatal, fiatal és fiatalabb... Ez is bizonyítja, milyen erős az emberi önkritika… J

26.  --- Ezennel ünnepélyesen kijelentem, hogy az isten, a lelkiismeret, az ideák, sőt, az intuíció ugyanazt jelenti, csak ezt ma még egyesek nem ismerik sem fel-, sem el-... J

27.  --- Gúnyolódni a senkik szoktak a valakikkel, de a senkik ettől még senkik maradnak. J 2014-10-12. G. k.

28.  --- Ha a felsőbbrendű tudatúak mindig kiirtják a náluk alsóbbrendűnek hitt embereket, a végén csak egy marad, Inverz Ádám! J 2014-11-11.Az önsz. önám. k.

29.  --- Ha nincs ellenséged, majd lesz, ha kölcsön adsz valakinek! J 2015-02-13.

30.  --- Ha őszinte ember vagy, nincs esélyed, hogy életedben megbecsüljenek. De nagy halott még lehetsz… J 2014-11-23

31.  --- Ha valaki betartja az ún „társadalmi normákat”, már eleve rendes embernek minősül, ez érthető, hiszen a rendezőelveket a nagy többség határozza meg. Így tehát teljesen érthetetlen, hogy a világ miért került a szakadék szélére, hiszen annyi rendes, normális ember van… J

32.  --- Hogy hogyan lehet kijutni a labirintusból? Csak mindig szembe kell menni a többi tévelygővel… J  2014-12-17.

33.  --- Hogyan tehetünk leghatékonyabban a halál ellen? Legyen annyi tennivalónk, hogy még meghalni sem érjünk rá… J (2014-12-16)

34.  --- Irigylem Önt – szólt az ún. konyhafilozófus az ún. filozófia professzorhoz –, Önnek a rengeteg eszével mindössze követnie kell a többi híres és nagyeszű kollégája bevált, mert a tömegek képmutatását jól kiszolgáló gondolati sémáit, és máris tudja a követendő irányt! Én viszont, a kevés kis eszemmel állandóan tépelődöm, merre is menjek, mi a helyes út számomra, számunkra… 2015-05-31 🙂

35.  --- Jelmondatom: nur nicht beszarren! J 2015-04-22

36.  --- Lehet, hogy az (első) államot azok hozták létre, akik másokon élősködve, és nem a saját munkájukból akartak megélni? J

37.  --- Mi a sikeres pártkapcsolat titka? Hogy legyen elég lopnivaló mindkét párt számára... J 2015-10-25.

38.  --- Mindenki tudja, hogy csak a szeretet, az önzetlenség válthatja meg a világot. Jó-jó, de miért pont én kezdjem?! J 2014. 07. 16. Közerk.

39.  --- Mindenki választhat: tiszta lelkiismerettel nyomorog, vagy szorongva dőzsöl… 2014-12-04. Lelkiism.

40.  --- Mindjárt megvizsgálom, mit is tehetnék az alkoholizmus ellen, csak még ezt a kupicát felhajtom... J 2014. 07. 25.

41.  --- Nem igaz, hogy nehéz megjelenni a folyóiratokban – meséli barátom, aki pedig csak jónevű szerkesztőségeket keres meg írásaival – Az én beküldött írásaim legjobb gondolatait mind kinyomtatják. A rovat-szerkesztő vagy a főszerkesztő cikkeiben… 

42.  --- Rendes ember nem lopja (még akaratlanul sem!) a mások aforizmáit. Úgy szeretnék rendes ember lenni!...  (2014-10-21)

43.  --- Súlyos testi sértésnek azt nevezzük, ha megfogják az embernek azt a kezét, amelyikkel a PC-egeret kezeli...  2015-10-22.

44.  --- Teljesen érthetetlen, hogy a világ miért került a szakadék szélére, hiszen szinte mindenki annyira rendes, normális ember...  2015-01-06. Közerk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Harcz László: Az erkölcs és az értékek általános elmélete 3.0. folyamatosan frissített változat

Harcz László: Fogalomtár